Skip to main content
Close

El grup estudia les respostes immunitàries humorals davant de patògens, principalment el VIH i el SARS-CoV-2. El seu objectiu és entendre els mecanismes de protecció contra els virus per poder desenvolupar noves vacunes o anticossos terapèutics

Vacunes i immunoteràpies

VIC té una àmplia experiència en l'estudi del sistema immunològic, fet que li permet dissenyar noves vacunes i anticossos terapèutics contra diferents virus, com el VIH i el SARS-CoV-2.

En el cas del VIH, el grup té com a objectiu desenvolupar vacunes protectores i estratègies terapèutiques basades en anticossos o immunomoduladors amb l'objectiu final de contribuir a trobar una cura funcional o erradicació del VIH. El programa de recerca sobre aquest virus se centra en la glicoproteïna de l'Envolta (Env) ja que és la diana principal de la resposta immunitària promoguda pels anticossos, coneguda com a immunitat humoral. Aquestes proteïnes de l'envolta són reconegudes pels anticossos neutralitzants, és a dir, aquells que tenen la capacitat de bloquejar el virus i impedir que infectin noves cèl·lules i, per tant, protegir de la infecció. L'alta variabilitat de la proteïna Env és el principal obstacle per desenvolupar vacunes contra el VIH. Per això, el grup analitza les funcions d'Env i les seves implicacions en les respostes immunitàries amb l'objectiu d'identificar els immunògens més òptims, és a dir, les parts del virus que desperten més i millor el sistema immunitari i que ajuden al cos a lluitar contra el virus.

Durant la llarga trajectòria en la investigació del VIH, el grup VIC ha desenvolupat una plataforma de partícules similars a virus (VLP de les sigles en anglès) que li permet produir vacunes altament immunogèniques. Aquestes es basen en els immunògens anteriorment esmentats i això és el que els permet generar una gran quantitat d'anticossos protectors contra el VIH. D'altra banda, l'equip investigador també treballa activament en el desenvolupament d'anticossos terapèutics per utilitzar-los com a immunoteràpia contra la infecció pel VIH.

Aquestes estratègies i plataformes de vacuna desenvolupades en el camp del VIH també s'han adaptat per lluitar contra altres virus, com el SARS-CoV-2, contra el qual l'equip ha dissenyat noves vacunes i anticossos per augmentar la protecció contra la COVID-19 .

Resposta immunitària humoral

El grup estudia la resposta humoral del sistema immunitari, que és principalment la immunitat promoguda per anticossos. En aquesta línia, VIC ha desenvolupat una tècnica per analitzar els anticossos neutralitzants. Aquesta tecnologia permet a l'equip investigador detectar, quantificar i monitoritzar la resposta immunitària amb capacitat protectora contra els virus.

Aquests avenços s'han aplicat al SARS-CoV-2 i el grup ha desenvolupat un assaig funcional per monitoritzar els anticossos neutralitzants generats contra les diferents variants d'aquest virus. També han caracteritzat les respostes immunitàries produïdes per la infecció natural i les vacunes amb l'objectiu de comprendre la protecció que confereixen contra les noves variants i quant de temps dura aquesta protecció. Pel que fa al VIH, tenir una eina per analitzar la quantitat d'anticossos neutralitzants és fonamental per dissenyar noves vacunes i anticossos terapèutics.

 

 

Julià Blanco Arbués
Investigador/a principal
Julià Blanco Arbués
Julià Blanco, doctor en Bioquímica per la Universitat de Barcelona des de l’any 1994, lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa. Ha investigat de manera extensa el paper de la…
Vés al perfil
Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: