Recerca Translacional en Immunologia i Envelliment (TRIA)
Investigador/a principal:
L'objectiu del grup és estudiar l'efecte que té l'envelliment en el sistema immunitari i analitzar el paper del sistema immunitari en malalties com la condició post COVID-19
El grup de recerca Recerca Translacional en Immunologia i Envelliment (TRIA) se centra en estudis translacionals per investigar la remodelació del sistema immunitari després de les infeccions víriques i durant el procés d'envelliment, centrant-se en tres línies de recerca principals: inflamació i immunosenescència durant la infecció pel VIH, resposta immunitària a la vacuna COVID-19 en individus d'edat avançada i estudis sobre la condició post COVID-19.
- Inflamació i immunosenescència durant la infecció pel VIH. Tot i la gran millora que ha suposat la teràpia antiretroviral (TAR), la prevalença de comorbiditats relacionades amb l'edat és més gran en la població que viu amb VIH. Estudiem aquest envelliment accentuat i caracteritzem la disfunció immunitària, el reservori del VIH i l'alteració del metabolisme en individus tractats amb TAR. Les persones amb VIH tenen una prevalença més gran de complicacions cardiovasculars que la població general, associada a una inflamació sistèmica persistent, que també s'ha relacionat amb canvis epigenètics i metabòlics en els monòcits. En aquesta línia, i en estreta col·laboració amb el Dr. David Dalmau de la Fundació de Docència i Investigació Mútua Terrassa, el grup TRIA està estudiant el perfil metabòlic i epigenètic dels monòcits, i la seva implicació en la inflamació sistèmica i el risc cardiovascular (beques Gilead, CardioMetabol).
- Resposta immunitària a la vacuna COVID-19 en individus d'edat avançada. Estem treballant en estreta col·laboració amb el Centre d'Atenció Primària Metropolitana Nord (DAP-MN) per avaluar la resposta immunitària generada per les vacunes COVID-19 en adults d'edat avançada prèviament infectats i no infectats que viuen a centres d'atenció de llarga durada, així com en persones grans no institucionalitzades, per tal d'adaptar el calendari de vacunació contra el SARS-CoV-2 a les necessitats immunitàries específiques.
- Estudis sobre la condició post COVID-19. A més, el nostre grup ha contribuït a la creació de la unitat clínica nacional de referència de la condició post COVID-19 a l'Hospital Germans Trias i Pujol, on es fa el seguiment dels pacients que experimenten símptomes persistents heterogenis i debilitants durant mesos després de la infecció pel SARS-CoV-2. En aquesta unitat, la gestió de l'atenció clínica està completament vinculada a estudis de recerca longitudinals per assegurar el benestar del pacient, així com per determinar l'origen o els orígens de la simptomatologia persistent. Al nostre grup estem caracteritzant les disfuncions immunològiques subjacents a la condició post COVID-19 per trobar marcadors diagnòstics i identificar intervencions terapèutiques que puguin conduir a la recuperació d'aquests pacients. Actualment, estem participant en una intervenció clínica per tractar aquesta afecció (estudi PAX, plasmafèresi, NCT05445674).
Investigador/a principal
Marta Massanella Luna
Marta Massanella es va graduar en Biologia a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) i va finalitzar el doctorat en Biomedicina a IrsiCaixa sota la supervisió del doctor Julià Blanco l'any 2012.…
Vés al perfil