Skip to main content
Close
Innovació
Càncer
VIH

Un projecte d’IrsiCaixa, guardonat per la seva patentabilitat pels Premis Innomed del Campus Can Ruti

.

IrsiCaixa guanya el Premi Estudi de Patentabilitat als Premis Innomed per la seva plataforma de vacunes contra el càncer de pàncrees. L'institut presenta també un projecte d'immunoteràpia per a la cura del VIH, destacant així la seva contribució al camp de la biomedicina

El Campus Can Ruti i el seu entorn, un espai multidisciplinar on s'agrupen diverses institucions biomèdiques líders en la generació d'investigació científica a nivell nacional i internacional, entre elles IrsiCaixa, va ser l'escenari del lliurament dels Premis Innomed, punt de trobada per a la innovació en salut. Aquesta jornada no només va reconèixer els avenços significatius en biomedicina del campus, sinó que també va reafirmar el compromís per la col·laboració entre els principals centres sanitaris i de recerca.

El programa Innomed, que va començar a principis del 2024 amb el suport d’ITEMAS, la plataforma de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) de suport a la R+D+I en Biomedicina i Ciències de la Salut, ja està marcant un abans i un després en la col·laboració entre diverses unitats d'innovació. Hi participen conjuntament institucions associades al campus biomèdic Can Ruti: IrsiCaixa, el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), l'Hospital Germans Trias (HUGTiP), l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l'Institut Guttmann i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

L'acte, que va tenir lloc el dijous 13 de juny, va obrir amb la benvinguda institucional del Dr. Evarist Feliu, president de la Comissió Delegada de l’IJC, i del director de l’IGTP, Jordi Barretina, que va posar en relleu l'energia i l'esperit col·laboratiu dels implicats. El van acompanyar Lluís Blanch, coordinador de la Plataforma ITEMAS – ISCIII, i el responsable d’Innovació de l’IGTP, Raül Zurita, que va explicar el programa Innomed davant de més d’un centenar d’assistents. A continuació, la sessió "Innovació en acció: trajectòries d'èxit de tres spin-offs biomèdiques" va reunir destacats líders: Oriol Iborra (Nimble Diagnostics), Alicia Martínez Piñeiro (Time is Brain) i Alberto Martin (AIMS Medical), que van compartir les seves experiències i èxits, inspirant així a tota la comunitat innovadora present.

Al seu torn, els 15 nous talents seleccionats a través de la incubadora del programa, entre ells investigadors d’IrsiCaixa, van tenir l'oportunitat de presentar els seus projectes en la primera edició del 'pitch' de projectes. El punt àlgid del dia va arribar amb el lliurament de premis, on es va reconèixer l'esforç i l'excel·lència dels millors projectes.

Per la seva banda, IrsiCaixa va presentar dos projectes. Per un costat, l’investigador predoctoral Eudald Vehí i la investigadora postdoctoral María Lázaro van exposar el seu projecte Immunotherapy for HIV cure. Per la seva banda, la investigadora sènior Carmen Aguilar va compartir amb el jurat el projecte que porta a terme anomenat Towards a highly immunogenic vaccine platform for pancreatic cancer. Ambdós projectes van ser molt ben valorats pel jurat i Aguilar va ser guardonada amb un dels 5 premis, concretament, el Premi Estudi de patentabilitat, patrocinat per ZBM Patents & Trademarks.

La resta de premis es van repartir entre l’Ana Piqueras, de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Premi Estudi de mercat i model de negoci, patrocinat per Inveniam Group); la Laura Belver, de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (Premi Estudi de mercat i model de negoci, patrocinat per BHV Partners); l’Alba Roca, de l’Institut Guttmann (Premi Estudi de mercat i model de negoci, patrocinat per Genesis Biomed) i la Mireia Jordà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Premi Estudi de regulatòria clínica, patrocinat per Ingecal).

Cada un dels premiats va rebre un servei proporcionat per cadascun dels patrocinadors, amb un valor de 5.000 euros.

Raül Zurita, cap de la Unitat d'Innovació de l'IGTP, va compartir la seva visió durant l'esdeveniment: "Aquesta jornada no només celebra els assoliments en innovació biomèdica, sinó que també estableix una ruta clara del seu futur al Campus Can Ruti i el seu entorn. Disposem d'un ecosistema ric i ple de potencial, on fa temps que s'impulsa la innovació. Aquest programa ha demostrat que ofereix les eines necessàries per continuar avançant i assolir bons resultats”.

L'impacte d'aquest programa i els seus esdeveniments associats promet continuar expandint-se, consolidant així un pol d'innovació sanitària referent a nivell estatal i atractiu per a inversions tant públiques com privades.


Innomed: connectats per a la innovació en salut

El programa Innomed, va néixer amb l’objectiu de transformar la innovació en salut. Aquesta iniciativa s’ha estructurat en tres eixos: fomentar la cultura de la innovació, incubació de projectes i col·laboració publicoprivada. Els projectes seleccionats per les institucions participants s’han desenvolupat a través del programa, que ha ofert al llarg de sis mesos formacions i tallers per a valoritzar i implementar projectes innovadors, cobrint elements claus d'un projecte innovador, abordant temes com el mercat i model de negoci, regulació de productes sanitaris i medicaments, i el procés de transferència tecnològica, essencials per consolidar les bases dels futurs projectes d'innovació del campus.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: