Un estudi demostra l’eficàcia del remdesivir prevenint la gravetat de la COVID-19 i la Comissió Europea n’estén el seu ús en persones de risc
El remdesivir també s'utilitzarà en persones adultes susceptibles a desenvolupar una COVID-19 greu, tot i que no requereixin oxigen suplementari | Ho ha anunciat la Comissió Europea, recolzada per un estudi que ha comptat amb la participació del metge i investigador principal d'IrsiCaixa Roger Paredes
S’aprova l’ús del remdesivir (comercialitzat com a Veklury®) en persones adultes susceptibles a desenvolupar una COVID-19 severa que es trobin en etapes primerenques de la infecció i, per tant, no requereixin oxigen suplementari. Així ho ha anunciat la Comissió Europea, recolzada pels resultats d’un estudi internacional, que ha comptat amb la participació de Roger Paredes, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i investigador d’IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. L’estudi també ha comptat amb la participació de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària IDIAP Gol. Els resultats es van presentar el passat mes d’octubre a la conferència IDWeek i avui es publiquen a la revista científica New England Journal of Medicine. L’estudi tenia com a objectiu avaluar en 562 persones l’eficàcia i la seguretat d’administrar remdesivir via intravenosa durant tres dies com a tractament per a pacients no hospitalitzats amb risc elevat de desenvolupar una COVID-19 greu. Els resultats obtinguts van permetre al personal investigador afirmar que tractar amb remdesivir just després del diagnòstic de COVID-19 redueix un 87% el risc d’hospitalització i mort en pacients vulnerables de patir la malaltia severa.
“A mesura que el nombre de casos positius per COVID-19 tornen a pujar i sorgeixen noves variants com òmicron, necessitem eines efectives com el remdesivir per tractar diverses etapes de la malaltia", explica Paredes. "Ara podem utilitzar el remdesivir per ajudar a prevenir que les persones d’alt risc progressin cap a una malaltia més greu, fins i tot quan no necessiten oxigen, així com continuar utilitzant aquest fàrmac com a eina clau en el tractament de malalties greus. Aquesta darrera aprovació també ajudarà a reduir la pressió sobre els sistemes sanitaris, que ja estan sotmesos a una tensió important degut a la COVID-19", conclou. “Aquest tipus de pacients són els que es detecten inicialment als dispositius de l’Atenció Primària. La bona coordinació i col·laboració entre l’Atenció Primària i l’especialitzada en malalties infeccioses al nostre territori ha sigut clau per assolir els objectius d’aquest estudi i ens marca el camí a seguir”, destaca Pere Toran, coordinador de la Unitat de Investigació a l’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut.
Aquest nou pas endavant per part de la Comissió Europea se suma a la anterior autorització de comercialització de Veklury®, que ja permetia el tractament de la COVID-19 en adults i adolescents (de 12 a 18 anys i amb un pes mínim de 40 kg) amb pneumònia que requerien oxigen suplementari.