Skip to main content
Close
VIH

Rebem el reconeixement internacional «European Hector Research Award in HIV 2023» per la recerca feta sobre la vacuna terapèutica contra el VIH

Bea i Lucia

Beatriz Mothe i Lucía Bailón recullen avui el premi que reconeix els grans reptes científics aconseguits el 2023 en el camp del VIH

Les doctores Beatriz Mothe i Lucía Bailón de l’equip de recerca de VIH en Vacunes, Immunoterapies i Farmacologia de la Fundació Lluita contra les Infeccions i metgesses en malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias reben el premi «European Hector Research Award in HIV 2023» pels resultats de l’assaig clínic AELIX-002 dut a terme amb la vacuna terapèutica contra el VIH d’AELIX Therapeutics, dissenyada a IrsiCaixa pels doctors Christian Brander, Anuska Llano i Beatriz Mothe. Els resultats es van publicar a la revista científica Nature Medicine l’octubre del 2022 i el projecte va comptar amb el suport de la Fundació Glòria Soler, entre d'altres. L’objectiu d’aquesta vacuna és estimular el sistema immunitari d’una manera similar a com ho fan les persones que controlen el virus del VIH de forma espontània sense tractament antiretroviral.

Resultats de la recerca

L’estudi AELIX-002 va demostrar que les vacunes no només van ser segures i capaces de modificar la resposta immunològica contra el VIH dels voluntaris que les van rebre, si no que aquells participants que van generar major resposta immunitària van ser capaços de romandre sense tractament antiretroviral durant períodes més llargs de temps i amb quantitat de virus més baixes que els que no van rebre la vacuna o no en van respondre.  Aquest fet demostra que la vacuna pot educar el sistema immunitari per millorar la resposta contra el virus i obre el camí per l’ús de les vacunes HTI en combinació amb d’altres agents per aconseguir una major resposta en més participants.

«Els resultats positius d’aquest assaig mostren que és possible induir una resposta immunitària en una persona que viu amb el VIH que li permeti millorar la supressió del virus en absència de medicació antiretroviral», comenta la doctora Beatriz Mothe, metgessa i investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, així com investigadora principal de l’estudi.

Participants de l’estudi

Els participants d’aquest estudi van rebre dues tandes de vacunació i després se’ls va interrompre temporalment el tractament antirretroviral. Durant el procés d’interrupció se’ls va avaluar setmanalment per determinar la quantitat de virus que tenien en sang i, si aquesta augmentava molt, el tractament es reiniciava de manera immediata. Els investigadors van poder constatar que, dels participants que no tenien cap predisposició genètica per controlar espontàniament el VIH, 8 participants (40%) van poder romandre sense tractament els 6 mesos que havia durat la fase d’interrupció. En canvi, en el grup placebo tots, excepte 1 participant (8%), va reiniciar el tractament seguint els criteris marcats pel protocol.

European Hector Research Award in HIV

L’any 2019 Jürgen Rockstroh, professor de medicina i cap de VIH a la Universitat de Bonn a Alemanya, va crear i anunciar un premi per a la investigació europea sobre el VIH. El premi reconeix els grans assoliments científics aconseguits durant l’any en el camp de la recerca en VIH. Els guanyadors s’anuncien durant la Conferència Europea sobre la Sida que enguany té lloc a la ciutat de Varsòvia (Polònia) durant el present mes d’octubre. Les doctores Bailón i Mothe han volgut agrair la perseverança de tots els investigadors involucrats en el projecte, així com a tot l’equip d’AELIX Therapeutics per la seva confiança. Finalment, han fet una especial menció tots els participants i les seves famílies per la seva implicació en la recerca, sense la qual, l’estudi no hagués estat possible, sobretot durant els anys complicats per la pandèmia derivada per la COVID19.  

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: