Un Projecte de Recerca Jove i Emergent permet a IrsiCaixa estudiar la COVID persistent en infants
La subvenció impulsada per l’Ajuntament de Barcelona s’entrega avui al Saló de Cent de la ciutat i s’invertirà en l’estudi d’estratègies terapèutiques pel col·lectiu pediàtric que pateix COVID persistent, liderat per la investigadora d’IrsiCaixa Sara Morón-López
Més d’un 10% de les persones que han passat la COVID-19 segueix amb símptomes mesos després de patir la malaltia. Les persones que pateixen aquesta condició, coneguda com a COVID persistent o post COVID, viuen amb problemes cardiovasculars, mal de cap, manca de concentració, entre una gran varietat de símptomes que els impedeixen seguir el seu dia a dia amb normalitat. Davant aquesta nova malaltia, la comunitat científica s’ha posat a investigar les possibles causes i tractaments per poder aportar solucions a les persones que la pateixen. Amb aquest objectiu, IrsiCaixa dedicarà els diners rebuts per la convocatòria Projecte de Recerca Jove i Emergent 2022 a estudiar la COVID persistent en infants. “La COVID persistent pot tenir conseqüències diferents entre la població pediàtrica i l’adulta, ja que en el primer cas es tracta d’una població en una etapa vulnerable i en ple creixement i desenvolupament físic i neurocognitiu. Nosaltres volem caracteritzar la malaltia en infants per poder aportar solucions que els permetin rehabilitar-se,” explica Sara Morón-López, investigadora d’IrsiCaixa i investigadora principal del projecte.
La COVID persistent és una condició poc coneguda, i aquest buit de coneixement s’incrementa quan es tracta dels pacients pediàtrics. Pel moment, l’equip investigador d’IrsiCaixa treballa sobre la hipòtesi de que l’origen de l’afectació podria venir d’una alteració derivada de la infecció, com una persistència viral, o de factors immunològics, inflamatoris i/o autoimmunitaris que estiguin provocant un dany tissular a llarg termini. Per poder discriminar quins d’aquests factors realment estan associats a la persistència del virus, el personal investigador farà un estudi de la desregulació immunològica, el dany neuronal i la persistència viral, amb l’objectiu final de poder identificar dianes terapèutiques o tractaments que puguin revertir els símptomes.
L’estudi es durà a terme en col·laboració amb la Unitat de COVID persistent pediàtrica de l’Hospital Germans Trias i Pujol, que va la primera unitat de Catalunya que va començar a atendre els infants que patien aquesta afecció. Actualment, la unitat proporciona atenció mèdica a més de 200 infants i adolescents amb COVID persistent, i ha aconseguit millorar l’estat de salut de molts d’ells i elles mitjançant una rehabilitació física i neurocognitiva personalitzada.
El projecte que ha rebut el grup de Retrovirologia i Estudis Clínics, liderat per l’investigador ICREA d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado, és una de les 18 subvencions concedides per l’Ajuntament de Barcelona i que s’entreguen avui al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu principal d’aquestes convocatòries és consolidar la ciutat de Barcelona com a referent en el camp de la ciència, tant a escala nacional com internacional, així com enfortir i donar oportunitats al teixit científic jove i emergent de la ciutat.