Skip to main content
Close

Un estudi dut a terme amb persones que no s’infecten malgrat la seva elevada exposició al VIH ofereix pistes per al desenvolupament de la vacuna

  • Investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han estudiat per què algunes persones que s'exposen repetidament al VIH no s'infecten. Han desenvolupat una nova tècnica que permet detectar senyals del sistema inmunitari que podrien protegir enfront del VIH. La troballa aporta informació rellevant al camp de les vacunes preventives i de la immunitat envers el virus. 
  • Aquest nou enfocament documenta per primera vegada respostes immunitàries al VIH en les persones que han participat en l’estudi. L'existència d'aquestes respostes suscitava controvèrsia en la comunitat científica, ja que els tests anteriors no havien estat capaços de detectar-les.
  • Algunes de les respostes que s'han descrit són similars a les observades en les persones que van aconseguir protegir-se de la infecció per VIH a l'assaig de vacuna preventiva de Tailàndia, i que suposa els millors resultats obtinguts fins al moment en el camp de vacunes preventives. Aquesta similitud confirma que aquestes respostes immunitàries ofereixen importants pistes per millorar el disseny de futures vacunes preventives contra el VIH.
  • Els resultats d'aquest estudi, liderat per IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, s'han publicat a la revista científica Journal of Infectious Diseases avui, 14 d'octubre.

Després que es produeixi la infecció per VIH, els primers signes de malalties relacionades amb el virus poden trigar anys a aparèixer. Normalment, si la persona comença tractament, el nivell de virus es redueix i el sistema immunitari, afeblit, comença a recuperar-se. No obstant això, hi ha algunes persones que reaccionen d'una forma inusual a la infecció per VIH, com, per exemple, els controladors d'elit (que són capaços de controlar la replicació del virus sense cap tractament) o els ràpids progressors (pacients que desenvolupen de forma inusualment ràpida la infecció pel VIH).

 

A més, existeix també un altre grup de persones que des de fa temps crida l'atenció dels investigadors: els HESN, anomenats així per les seves sigles en anglès (Highly Exposed Sero Negative); són persones que, malgrat que s’exposen de forma regular al virus, no s'infecten. Donada l'elevada prevalença de la infecció per VIH en certs grups de la població sexualment activa, és molt probable que els coneguts com a HESN entrin en contacte amb el VIH de forma repetida. No obstant això, alguns d'ells, malgrat tenir un comportament considerat d'alt risc, no s'infecten. La caracterització d'aquestes respostes del sistema immunitari contra el VIH de tots aquests grups pot contribuir enormement al desenvolupament de vacunes preventives eficaces.

 

Protecció potencial contra el VIH

Investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, han estudiat les causes que fan que els anomenats HESN no s'infectin, malgrat exposar-se al VIH de forma regular. Els científics han desenvolupat una nova tècnica que permet detectar senyals de protecció potencial enfront del VIH. La troballa ofereix als investigadors informació rellevant per al disseny de vacunes preventives contra el VIH i també per millorar la comprensió de la immunitat enfront del VIH.

 

L'estudi es publica avui, 14 d'octubre, a la revista científica Journal of Infectious Diseases, i s'ha dut a terme en col·laboració amb altres investigadors i metges de tot el món, juntament amb organitzacions comunitàries de col·lectius afectats: CLA Center for HIV Prevention Research (CPR); Los Alamos National Laboratory, la Fundació Lluita contra la Sida, l'Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol; Projecte dels NOMS-Hispanosida BCN Checkpoint, l'Hospital Clínic i la Asociación Civil Impacta Salud y Educacion de Perú.

 

El descobriment demostra per primera vegada que, amb els mètodes adequats, els investigadors poden detectar respostes immunitàries específiques contra el VIH en aquestes persones. Aquesta qüestió ha estat un tema candent de debat, ja que estudis anteriors no havien estat capaços d'identificar amb tal fiabilitat respostes sòlides del sistema immunitari enfront del VIH.

 

“Els avanços d'aquest nou estudi tenen grans implicacions en el desenvolupament d'una vacuna preventiva enfront del VIH”, afirma el Professor Sènior d’Investigació ICREA d’IrsiCaixa Christian Brander, coordinador de l'estudi.

 

La nova tècnica desenvolupada també serà útil per determinar respostes del sistema immunitari en diferents tipus d'assajos clínics no relacionats amb el VIH, com per exemple d'altres vacunes i d'altres malalties relaciones amb el sistema immunitari.

 

Respostes similars a les de l'assaig de vacuna preventiva contra el VIH RV144

“Aquestes respostes del sistema immunitari enfront del VIH són, en alguns aspectes, similars a les observades en les persones que es van protegir de la infecció per VIH en l'assaig de vacuna preventiva de Tailàndia, l’RV1444”, explica Brander.

 

Els primers resultats de l’RV144, publicats en 2009, van mostrar que la vacuna havia aconseguit una eficàcia d'un 31%. Aquests són, fins al moment, els millors resultats obtinguts en un assaig de vacuna preventiva. A més, altres anàlisis, més recents, d'aquest mateix assaig han descrit que l'efecte protector podria deure's a una resposta específica i simultània d'un tipus de proteïnes anomenades citocines, responsables d'activar el sistema immunitari. Algunes de les mateixes citocines i respostes també s'han detectat en persones que han participat en l'estudi d’IrsiCaixa. Segons Brander, “aquesta similitud confirma que hem identificat una resposta immunitària prometedora que podria protegir enfront del VIH i ens dóna pistes molt rellevants per a futurs assajos de vacunes preventives”.

 

Una tècnica innovadora que supera limitacions anteriors

El descobriment fet per IrsiCaixa ha estat possible gràcies al desenvolupament d'una nova tècnica que supera moltes de les limitacions dels mètodes estàndards anteriors en els quals es perdia molta informació del sistema immunitari. “Per desenvolupar aquesta nova aproximació, hem tingut en compte la gran variabilitat genètica del VIH i l'ampli espectre de possibles respostes immunitàries”, afegeix Marta Ruiz-Riol, primera autora de l'estudi.

 

 

Marta Ruiz-Riol et al. Alternative effector-function profiling identifies broad HIV-specific T-cell responses in highly HIV-exposed individuals who remain ininfected. Journal of Infectious Diseases. 2014. PMID 25249264. Llegir

 

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: