Skip to main content
Close

Menys reservori de VIH gràcies a la combinació de tractament antiretroviral i el fàrmac anticancerigen dasatinib

halgatewood-com-nhg5gix93es-unsplash.jpg

Un estudi en el que ha participat IrsiCaixa demostra que el dasatinib, en combinació amb el tractament antiretroviral, redueix la capacitat de reactivació i la mida del reservori viral en les persones amb leucèmia mieloide crònica

Eliminar el reservori de VIH, és a dir, les cèl·lules del sistema immunitari on s’amaga aquest virus, és un dels majors reptes de la medicina actual. La persistència del reservori impedeix que les persones amb VIH, tot i rebre tractament antiretroviral, aconsegueixin eliminar totalment el virus del seu organisme i, per tant, curar-se. Ara, un estudi publicat a Biochemical Pharmacology en el que ha participat el grup de Retrovirologia i Estudis Clínics (GREC) d’IrsiCaixa, demostra que el fàrmac anticancerigen dasatinib, en combinació amb el tractament antiretroviral, redueix la capacitat de reactivació i la mida del reservori viral en les persones amb leucèmia mieloide crònica. Concretament, i en comparació amb persones amb VIH que reben tractament antiretroviral i presenten una càrrega viral indetectable, els tres individus que han participat a l’estudi presentaven un reservori cinc cops més petit i amb una capacitat de reactivació quatre cops menor.

 

El dasatinib, un anticancerigen capaç de reduir el reservori de VIH

Les persones amb VIH que posteriorment desenvolupen leucèmia mieloide crònica presenten un reservori viral molt petit. Amb aquesta observació, personal investigador d’IrsiCaixa, juntament amb professionals de diferents institucions científiques estatals i internacionals, van iniciar un estudi al laboratori en el que van determinar que el dasatinib, fàrmac anticancerigen utilitzat en el tractament d’aquest tipus de leucèmia, podia tenir un paper antiviral important envers el VIH. Concretament, van comprovar que aquest fàrmac és capaç de bloquejar la reactivació i proliferació del reservori viral, així com preservar l’activitat antiviral de la molècula SAMHD1, encarregada de bloquejar la replicació del VIH a les cèl·lules.

Ara, el mateix equip científic ha analitzat l’efecte del dasatinib en la mida, la composició i la capacitat de reactivació del reservori viral en tres persones amb VIH i leucèmia mieloide crònica que reben tractament antiretroviral i dasatinib a la vegada. L’equip ha pogut demostrar que, en efecte, aquestes persones presenten un reservori viral cinc cops més petit i quatre vegades menys probable de patir una reactivació en comparació amb persones amb VIH que només reben tractament antiretroviral. “A més a més, gràcies a estudis que hem dut a terme al laboratori, hem pogut observar que, per aconseguir aquests resultats, només seria necessària administrar una novena part de la concentració de dasatinib recomanada en el tractament de la leucèmia mieloide crònica”, explica Javier Martínez-Picado, investigador ICREA del grup GREC a IrsiCaixa. “Administrant una dosi més baixa del fàrmac anticancerígen, doncs, estaríem reduint el risc de possibles efectes secundaris”, afegeix.

Aquestes troballes, doncs, reforcen la idea que el tractament antiretroviral combinat amb dasatinib podria contribuir a la reducció del reservori viral en les persones amb VIH.

 

Un reservori viral molt estable

Actualment, el VIH no té una cura. Les persones que viuen amb el virus i reben el tractament antiretroviral, tot i aconseguir reduir la càrrega viral fins al punt de ser indetectable –i, per tant, intransmissible–, mantenen un reservori viral, és a dir, un grup de cèl·lules on el virus està inactiu i queda amagat. “Gràcies a la literatura científica sabem que les cèl·lules que formen els reservoris de VIH es caracteritzen per ser molt estables i tenir una vida mitja de pràcticament 4 anys”, detalla Mari Carmen Puertas, tècnica superior de laboratori al grup GREC d’IrsiCaixa.

 “L’estudi presentat demostra que podem reduir aquest reservori en persones amb VIH i leucèmia mieloide crònica. Això és un gran pas, però aquest context és molt limitat. Seguim fent, en paral·lel, estudis en ratolins que tindran com a objectiu veure l’efecte d’aquest fàrmac en diferents contextos de teràpia antiretroviral per després poder aplicar-ho a humans”, comenta Maria Salgado, investigadora associada al grup GREC d’IrsiCaixa.

En aquest sentit, és essencial seguir investigant per aquest camí per tal de trobar estratègies capaces d’eliminar o reduir la mida d’aquest reservori. “El nostre objectiu final és aconseguir que la mida d’aquest reservori sigui tan petita que el propi sistema immunitari pugui mantenir-lo sota control, ja que aquest pas podria ser essencial per arribar a una cura funcional del VIH”, conclou Mayte Coiras, investigadora a l’Instituto de Salud Carlos III i autora principal de l’estudi.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: