Llancen una campanya per augmentar la detecció precoç del VIH i reduir els nous casos en homes que tenen sexe amb homes, un dels col·lectius més vulnerables
- El metge i investigador de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa Pep Coll ha participat en la presentació d'una campanya que recomana als homes que tenen sexe amb homes fer-se la prova del VIH cada tres mesos.
- Les dades actuals mostren que, si no s'intervé, en 10 anys, la prevalença del VIH a Catalunya podria arribar a superar el 40% en aquest col·lectiu, que representa més del 61% dels nous diagnòstics a Catalunya i arriba fins al 81% a la ciutat de Barcelona.
- La campanya, impulsada per la Fundació Lluita contra la Sida i el BCN Checkpoint, insisteix en l'eficàcia del preservatiu com a eina bàsica de prevenció, però subratlla la necessitat de sumar altres estratègies per frenar les noves infeccions, com augmentar la detecció precoç.
El preservatiu no és suficient per frenar l'augment de noves infeccions per VIH en homes que tenen sexe amb homes (HSH). És un dels missatges de la campanya La prova del VIH, cada 3 mesos!, impulsada per la Fundació Lluita contra la Sida (FLS) i el BCN Checkpoint. Amb ella, pretenen augmentar la detecció precoç en el col·lectiu d'HSH, un dels més vulnerables enfront del VIH.
“El principal problema són les infeccions agudes”, afirma l'investigador de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa Pep Coll. Una infecció aguda és una infecció que s'acaba de produir, en general, unes setmanes abans, moment en què la càrrega viral (la quantitat de VIH en sang) és molt elevada, la qual cosa augmenta el risc de transmissió del virus a altres persones. Pep Coll, que també és metge de l'FLS, a la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias, explica que “cal diagnosticar com més aviat millor la infecció per VIH, per frenar els nous casos en HSH”.
La prevalença del VIH podria arribar a superar el 40% en els HSH
Les dades actuals mostren que, si no s'intervé, en 10 anys, la prevalença del VIH a Catalunya podria arribar a superar el 40% en aquest col·lectiu. Durant la presentació de la campanya aquest matí a Barcelona, Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint, ha explicat que “encara que cal seguir insistint en l'eficàcia del preservatiu com a eina bàsica de prevenció, cal sumar altres estratègies per guanyar efectivitat”.
Estudis recents indiquen que, quan una persona amb VIH té una càrrega viral indetectable gràcies al tractament, la possibilitat que infecti a una altra persona es redueix de forma considerable. A més, un diagnòstic precoç comporta importants avantatges per a la persona, ja que evita que el seu sistema immunitari arribi a un grau de deteriorament que posi la seva vida en perill.
S'està observant que el nombre de noves infeccions pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) ha augmentat significativament entre els homes gais i altres HSH. Segons l'informe SIVES 2012, el nombre de diagnòstics de VIH entre HSH a Catalunya ha incrementat anualment un 7,6% entre 2001 i 2011. Aquest grup de població aglutina més del 61% dels nous diagnòstics a Catalunya i arriba fins al 81% a la ciutat de Barcelona. Només al centre BCN Checkpoint es diagnostiquen entre 3 i 4 nous casos cada setmana, i les dades de la cohort ÍTACA, que es duu a terme en aquest mateix centre, mostren que la incidència (els nous casos) en aquest col·lectiu és del 2,4% cada any. En la població general, del 0,02%.
El preservatiu: efectiu, però no suficient
Des de l'aparició dels primers casos de VIH a principis dels anys 80, la situació ha millorat, sobretot en la important reducció de morts a causa de la sida. No obstant això, encara no existeix una cura i la pandèmia no està controlada: el nombre de noves infeccions es manté cada any. I no solament als països en vies de desenvolupament. Als països en els quals l'accés al tractament està generalitzat, la incidència del VIH augmenta en alguns dels col·lectius més vulnerables, com en els HSH.
A part del VIH, el BCN Checkpoint també té previst implementar en els propers mesos proves de detecció d'altres ITS com la gonorrea i la clamídia, que han experimentat un repunt en els últims anys, i són indicatives d'un major risc d'infecció pel VIH.
Existeixen diversos factors que expliquen aquesta elevada incidència respecte a la resta de la població. Tot i que entre els HSH la percepció de risc és elevada i la prova del VIH es realitza amb certa freqüència, es donen factors biològics, estructurals, territorials i conductuals, a més d'una elevada prevalença d'altres ITS que no mostren símptomes, que expliquen per què la incidència en aquest col·lectiu és tan elevada i augmenta any rere any. "Quan la incidència és tan elevada, la possibilitat d'infectar-se amb el VIH no depèn només de les conductes de cada persona, sinó també del context en que desenvolupen la seva sexualitat", conclou Ferran Pujol.
BCN Checkpoint: bcncheckpoint.com
Fundació Lluita contra la Sida: flsida.org