La investigadora d'IrsiCaixa Nuria Izquierdo-Useros aconsegueix la renovació de la prestigiosa beca nord-americana Mathilde Krim
Atorgats cada any per la fundació nord-americana amfAR, aquests ajuts pretenen impulsar la carrera d'investigadors postdoctorals que proposin solucions innovadores en el camp del VIH/sida.
La investigadora de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa Nuria Izquierdo-Useros ha aconseguit la renovació de la prestigiosa beca Mathilde Krim d'investigació biomèdica, amb la qual ja va ser reconeguda l’any 2014. Atorgats cada any per la fundació nord-americana amfAR, aquests ajuts pretenen impulsar la carrera d'investigadors postdoctorals que proposin solucions innovadores en el camp del VIH/sida.
Les beques Mathilde Krim compten amb una primera fase, destinada a subvencionar dos anys d'investigació postdoctoral, i una segona fase de prolongació que finança el primer any de l'investigador en una posició independent. Núria Izquierdo-Useros treballa des del 2002 a IrsiCaixa, on investiga sobre les cèl·lules presentadores d'antigen i la patogènesi viral, amb un enfocament centrat en el disseny de noves eines antivirals. A principis d’aquest any va ser nomenada investigadora associada d’IrsiCaixa.
El projecte finançat per la beca és fruit de la col·laboració dels grups de Retrovirologia i Estudis Clínics (GREC) i Evasió Immunitària i Vacunes d'IrsiCaixa, juntament amb el grup de Maier Lorizate a la Universitat del País Basc. L'objectiu és imitar una de les estratègies que utilitza el VIH per disseminar-se pel cos, per aconseguir fer arribar els fàrmacs antiretrovirals fins als reservoris virals.
Destruir els reservoris
Avui dia, la infecció pel VIH no es pot curar perquè cap tractament elimina per complet el virus de l'organisme. Els reservoris virals, cèl·lules on el VIH roman en estat latent, ho impedeixen. El reservori pot romandre latent durant llargs períodes i reactivar-se en un moment donat, sobretot si l'individu infectat no pren el tractament antiretroviral. Per això, apuntar a aquest reservori i trobar maneres d'eliminar-lo segueix sent un dels principals reptes en la investigació contra el VIH.
En el seu projecte, Núria Izquierdo-Useros proposa fer-ho mitjançant unes cèl·lules del sistema immunitari anomenades cèl·lules dendrítiques. Investigadors d'IrsiCaixa liderats pel professor ICREA Javier Martínez-Picado, juntament amb l'equip del professor Hans-Georg Kraeusslich de la Universitat d'Heidelberg, van identificar el 2012 una molècula de la envolta del VIH (un lípid anomenat gangliòsid) que permet que el virus s'introdueixi a l'interior d'aquestes cèl·lules i les converteixi en un "cavall de Troia" per arribar al seu principal objectiu, que són els limfòcits CD4.
La idea ara és combatre el VIH amb el seu propi mecanisme: elaborar vesícules antivirals, denominades nanopartícules, que traslladin els compostos antivirals fins a les cèl·lules dendrítiques perquè des d'allà arribin als limfòcits CD4, on podran exercir la seva funció terapèutica.
Trajectòria
Núria Izquierdo-Useros és Doctora en Biologia i ha centrat gran part de les seves investigacions en la interacció entre les cèl·lules dendrítiques i el VIH-1. Ha realitzat estudis postdoctorals a la Universitat de Heidelberg (Alemanya) i ha col·laborat activament amb altres grups del mateix camp, realitzant diverses estades en centres d'investigació estrangers, entre ells la Boston University School of Medicine (EUA) i el Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (Suïssa).