Skip to main content
Close

IrsiCaixa: quatre anys contribuint a millorar l’educació en ciències de la salut amb el projecte Tàndem

img_20150617_102256.jpg

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa —conjuntament amb el Parc Científic de Barcelona (PCB) i el Departament d’Ensenyament— ha participat en un projecte educatiu pioner impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, anomenat Tàndem (vegeu vídeo de presentació).

Aquesta iniciativa s’ha posat en pràctica a l’Institut Apel·les Mestres de l’Hospitalet de Llobregat. L’estratègia que s’ha seguit en aquest Tàndem es fonamenta en quatre grans pilars: el treball per projectes, l’Aprenentatge Basat en Problemes, l’apropament de la recerca biomèdica actual a l’aula i la interacció amb diferents actors socials —polítics, indústria, investigadors, periodistes, comunicadors científics i professorat—. Aquesta estratègia es continuarà implementant a l’Institut tot i que el projecte ha finalitzat aquest mes de juny de 2015.

Com a resultat d’aquesta aliança, l’equip docent de l’institut ha rebut formació en metodologies per innovar a l’aula i ha incorporat l’aprenentatge basat en problemes i la indagació en la seva pràctica diària, així com, dinàmiques grup per fomentar l’aprenentatge col·laboratiu i l’avaluació formativa. Els cursos han estat organitzats per IrsiCaixa i la Fundació Catalunya-La Pedrera. Amb el projecte també s’ha assolit que  les ciències es treballin de manera transversal des de les diferents matèries. En aquest aspecte, docents de diferents departaments de l’INS Apel·les Mestres han col·laborat amb IrsiCaixa per introduir continguts científics en matèries com Visual i Plàstica, Literatura Catalana, Educació Física, Anglès o Ètica.

 

Un altre dels fruits d’aquesta sinèrgia ha estat l’elaboració d’un conjunt de guies didàctiques sobre recerca biomèdica actual, que tracten temàtiques tan variades com l’obesitat, la revolució biotecnològica, el desenvolupament de fàrmacs o el càncer de pell. Les seqüències fan ús de recursos multimèdia d’Xplore Health —experiments virtuals, vídeojocs, vídeos, jocs de cartes i protocols d’experiments— i fomenten l’aprenentatge dels continguts relacionats amb la recerca. Les guies també conviden a la reflexió entorn als aspectes ètics, legals i socials relacionats amb la investigació biomèdica i promouen la interacció amb els diferents actors socials. En algunes guies es proposa que els alumnes entrevistin a investigadors i directors d’empreses, organitzin campanyes de comunicació o estableixin vincles amb altres actors socials com ara periodistes i polítics. Aquests materials han transcendit el projecte i ja s’estan utilitzant a centres educatius d’arreu d’Espanya mitjançant la xarxa de centres pilot que Xplore Health té arreu d’Espanya. Podeu descarregar-vos aquests documents al portal multimèdia d’Xplore Health (http://bit.ly/1hQjY6v), o bé, des del web del Projecte de Escoles Tàndem (http://www.escolestandem.com).

El Tàndem també ha ofert activitats presencials per a l’alumnat de l’INS Apel·les Mestres. Els tallers experimentals al Parc Científic de Barcelona sobre recerca actual, les jornades de divulgació sobre VIH d’IrsiCaixa o l’enregistrament d’un programa de ràdio en una emissora local són exemples d’aquestes accions.

 

L’acte oficial de clausura del Tàndem va tenir lloc el 17 de Juny a l’institut. L’esdeveniment va incloure tallers curts sobre els diferents projectes indagatius —impartits pels alumnes— i un acte institucional.

Vegeu tot seguit el vídeo de presentació del projecte, produït pel Departament d'Ensenyament:

https://youtu.be/LndyEln2gBw

 

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: