IrsiCaixa inicia l’estudi d’un nou retrovirus, l’XMRV, que podria estar associat a la fatiga crònica i al càncer de pròstata
• L’experiència d’IrsiCaixa en la investigació entorn del VIH permet investigar un altre retrovirus, l’XMRV, que també utilitza la maquinària de les cèl•lules per reproduir-se tot introduint-hi el seu material genètic.
• S’ha detectat la presència de l’XMRV en un 67% de pacients amb Síndrome de Fatiga Crònica i en un 40% de pacients amb càncer de pròstata, dues malalties que afecten globalment prop de 15 persones per cada 1.000 habitants.
• IrsiCaixa, que compta amb el suport de la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, participarà en el Primer Workshop Internacional sobre XMRV, que tindrà lloc els propers dies 7 i 8 de setembre a Maryland, als Estats Units.
L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha anunciat l’inici d’una nova línia de recerca entorn al nou retrovirus XMRV (Xenotropic MLV-Related Virus) que podria estar associat amb la Síndrome de la Fatiga Crònica (SFC) i el càncer de pròstata, dues malalties que afecten globalment un total de prop de 15 persones per cada 1.000 habitants. L’inici de la nova línia de recerca coincideix amb la celebració del 1r Workshop Internacional sobre XMRV els propers dies 7 i 8 de setembre a Maryland, als Estats Units, on IrsiCaixa contribuirà amb diversos treballs.
IrsiCaixa, que compta amb el suport de la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, traslladarà a aquest nou camp de recerca la seva experiència en la investigació entorn al VIH, donades les similituds d’ambdós virus. Es coneix que l’XMRV, igual que el VIH, es tracta d’un retrovirus ja que utilitza la maquinària de les cèl•lules per reproduir-se tot introduint-hi el seu material genètic. També se sap que és un virus molt més simple que el VIH, ja que, mentre que el darrer conté la seva informació genètica estructurada entorn a 3 gens principals i d’altres de secundaris, l’XMRV només en conté tres de principals però que tenen les mateixes funcions que els gens principals del VIH.
No obstant, el coneixement d’aquest nou retrovirus es troba encara en estadis molt primerencs. En els estudis duts a terme fins l’actualitat només s’ha pogut detectar la presència de material genètic i de proteïnes virals a diferents cèl•lules d’una part dels pacients afectats per càncer de pròstata i SFC. Aquest fet també comporta que encara es desconegui el cicle d’infecció, el lloc de replicació, la resposta del sistema immunitari i el procés de transmissió entre humans. L’objectiu d’IrsiCaixa és avançar en aquests camps de recerca després de detectar i aïllar l’XMRV en mostres de pacients afectats per càncer de pròstata o SFC.
L’associació d’aquest virus amb el càncer de pròstata va ser identificada l’any 2006 gràcies a l’ús d’un ViroChip, que va seqüenciar tots els virus coneguts que afecten els humans, animals, plantes i bacteris, i va identificar la presència de virus de la família de l’XMRV en un 40% dels pacients amb càncer de pròstata familiar. No obstant, estudis més recents han pogut detectar la presència d’XMRV en pacients amb aquesta patologia però també en pacients afectats per un altre tipus de càncer de pròstata conegut com a esporàdic, el que elevaria la xifra de pacients amb aquesta patologia que tenen presència del virus.
Pel cas de l’associació amb la SFC, tot i que se sospitava la presència de retrovirus en aquests pacients, no ha estat fins molt recentment que s’han obtingut noves evidències, gràcies a un estudi nordamericà que ha detectat el virus en un 67% de pacients amb SFC i únicament en un 3,7% de pacients sans. Aquest fet ha despertat l’interès d’un gran nombre de laboratoris a nivell mundial que han intentat reproduir aquests resultats amb una forta polèmica. De fet la majoria dels estudis (especialment europeus) no han pogut confirmar la presència del virus en aquests pacients, tant sols un segon laboratori nordamericà ha identificat variants d’aquest virus en un percentatge molt elevat de pacients amb fatiga crònica.
Malgrat l’elevada prevalença d’aquestes patologies, els motius que les desencadenen i la seva progressió són encara molt desconeguts, però les dades dels citats estudis han dut a que la comunitat científica estigui endegant nombrosos projectes de recerca arreu del món, fet que ha propiciat també l’organització per primer cop d’una trobada internacional per compartir el coneixement, el Workshop de Maryland. Un dels reptes d’aquest congrés és tancar la polèmica sobre la prevalença d’aquest virus en les diferents malalties amb què s’ha associat, mitjançant l’establiment de tècniques harmonitzades entre els diferents laboratoris, que permetin amplis estudis amb resultats fiables i validats.
Sobre el càncer de pròstata
Actualment s’estima que el 20-25% dels càncers humans al món tenen una etiologia viral coneguda. El càncer de pròstata és el càncer no cutani més comunament diagnosticat entre els homes en països desenvolupats, essent la segona causa de mort per càncer entre els homes. El 2009 a aproximadament 192.000 homes se'ls va diagnosticar càncer de pròstata i s'espera que 27.000 morin per aquesta malaltia als Estats Units. A Espanya, el càncer de pròstata és el tumor maligne que presenta la tercera taxa més alta de mortalitat en homes.
Sobre la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC)
La Síndrome de Fatiga Crònica és una malaltia que pot afectar de manera progressiva el sistema immunològic, neurològic, cardiovascular i endocrí. Aquesta síndrome es caracteritza per causar una fatiga severa, pèrdua substancial de concentració i memòria, desorientació espacial, son no reparador, intolerància a la llum, al so i als canvis de temperatura, intolerància a l'estrès emocional i l'activitat física, dolor muscular i a les articulacions, sensibilitats químiques múltiples i una sensació d'estat gripal permanent, entre altres manifestacions. En l'actualitat no existeix un diagnòstic ni un tractament mèdic eficaç per a aquesta malaltia, que afecta un 0,4-1% de la població.