IrsiCaixa Divulgació, a l’exposició 'Epidèmia!'
- L’exposició Epidèmia!, que des d’avui es pot visitar al CosmoCaixa de Barcelona, fa un repàs de les malalties infeccioses i de la seva influència en la història de la humanitat.
- Algunes de les eines multimèdia d’IrsiCaixa Divulgació completen l’apartat dedicat al VIH/sida.
- La mostra romandrà oberta al públic fins a principis de 2013.
La pesta, el xarampió, la malària, la grip o la sida. Aquestes i altres malalties han influït en la nostra història. Però, com es produeix i com es contagia una infecció? Tot això es pot descobrir a Epidèmia!, una exposició que compta amb la col·laboració de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i que des d’ahir explica al CosmoCaixa de Barcelona la incidència que han tingut les malalties infeccioses més greus en la humanitat.
Epidèmia! compta amb mòduls molt innovadors, com el mur dels petons, on es mostren alguns bacteris habituals en la nostra boca, o un vagó de metro, un escenari habitual de propagació de microbis per via aèria. Algunes de les eines multimèdia disponibles al web d’IrsiCaixa Divulgació també són presents, a l’apartat dedicat al VIH/ sida, un apartat sobre la història i la recerca d’una malaltia que pateixen 34 milions de persones a tot el món i de la qual cada any es detecten més de 2 milions de nous casos.
Les epidèmies del món modern
La sida és una de les anomenades “epidèmies del món modern” a l’exposició. Com la grip, la tuberculosi i la malària, la sida és una malaltia d’origen infecciós que encara no està controlada i que té una repercussió elevada en les persones afectades, tant pel seu impacte econòmic i social, com, en alguns països, pels pocs mitjans de què es disposa per combatre-la.
Les diferents seccions de l’exposició expliquen com adquirim les malalties infeccioses i quina importància tenen la higiene i la vacunació en la lluita contra les epidèmies. Es convida els visitants a reflexionar sobre com la humanitat i la nostra forma de vida han propiciat la propagació dels agents que causen malalties com la pesta, la sida, la malària i la grip, per exemple, i en quina mesura han afectat les nostres poblacions.
Pel que fa al contagi pel VIH, avui dia s’infecta el mateix nombre de persones que fa 20 anys. Segons el director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, “potenciar la divulgació i la prevenció és una prioritat d’IrsiCaixa i de l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta voluntat es fa palesa en les diferents línies de recerca d’IrsiCaixa i en el seu programa de Divulgació Científica i Prevenció de la Sida, adreçat a estudiants d’ensenyament secundari, que s’ha portat a terme per primera vegada aquest curs, als CaixaForum de Lleida, Tarragona i Girona i al CosmoCaixa de Barcelona.
Un compromís amb la salut global
Epidèmia! fa especial incidència en la importància de la investigació com a via per trobar solucions i millorar el tractament de certes malalties i també en la necessitat de continuar treballant per la millora de la salut global i la lluita contra la pobresa. En aquesta línia, l’Obra Social “la Caixa” col·labora amb diferents iniciatives relacionades amb la salut global, com IrsiCaixa, la GAVI Alliance o l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).