Skip to main content
Close

Identificades 5 molècules que serviran per a estudis internacionals sobre el diagnòstic de la fatiga crònica

Investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han comparat mostres de pacients amb Síndrome de Fatiga Crònica (SFC) i persones sanes amb l’objectiu d’explorar noves eines de diagnòstic. Actualment, la detecció d’aquesta malaltia es basa només en l’avaluació dels símptomes.

  • Els científics també han identificat molècules presents en les cèl·lules del sistema immunitari dels pacients de SFC que podrien utilitzar-se en estudis de mostres criopreservades, la qual cosa tindrà utilitat de cara a futurs estudis multicèntriccs internacionals. Els resultats es presenten avui, 5 de juny, a la Casa del Mar de Barcelona. 
  • L’estudi “Caracterització de cèl·lules T-reguladores en pacients amb EM/SFC” ha estat finançat gràcies a una campanya de micromecenatge en Verkami impulsada per l’Asociación de Sanitarios al Servicio de la Encefalomielitis Miálgica, ASSSEM, amb la qual es recaptaren 29.000 euros. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Unitat de Fatiga Crònica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. 

La Síndrome de Fatiga Crònica (SFC), també anomenada Encefalomielitis Miàlgica, és una malaltia complexa que afecta als sistemes immunitari neurològic, cardiovascular i endocrí. Provoca un cansament constant que no pot atribuir-se a un esforç recent i que no millora amb el descans, una pèrdua substancial de concentració, dolor muscular i d’articulacions, sensibilitats químiques múltiples i una sensació d’estat gripal permanent. També pot causar intolerància a la llum, a l’estrès emocional i a l’activitat física. Per tot això, els pacients es veuen obligats a reduir de forma significativa la seva activitat diària. 

 

“Els malalts de SFC tenen alteracions del sistema immunitari: inflamacions, fenòmens autoimmunes, infecciones recurrents… Falla alguna cosa del sistema immunitari, però no sabem exactament què”, explica el Dr. Julià Blanco, investigador de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol a IrsiCaixa, coordinador de l’estudi i responsable del grup de Virologia i Immunitat Cel·lular. S’estima que el SFC afecta a 1 de cada 1.000 persones a Espanya, tot i que es tracta d’una xifra difícil de calcular degut als problemes de diagnòstic d’aquesta malaltia. “Produeix una simptomatologia difícil de quantificar, per la qual cosa els criteris de diagnòstic poden variar molt entre, per exemple, ciutats diferents”, afegeix el Dr. Blanco. Ara, el seu equip ha identificat 5 molècules que podran fer-se servir en estudis internacionals de cara a millorar la detecció d'aquesta malaltia.

 

L’equip de Blanco ja va identificar al 2013 una combinació de 8 marcadors immunològics que s’associaven amb el SFC. Arrel d’això, l’Asociación de Sanitarios al Servicio de la Encefalomielitis Miálgica, ASSSEM, organitzà al març del 2014 una campanya de micromecenatge a Verkami per a finançar la continuació d’aquest treball previ. Els objectius del projecte, per al qual es recaptaren 29.000 euros, eren definir noves eines de diagnòstic, comprendre millor les causes del SFC i identificar possibles dianes terapèutiques. Els resultats foren presentats en el Biomedical Research into ME Colloquium 5, els dies 26 i 27 de maig a Londres.

 

Validesa en mostres congelades

En el seu estudi previ, realitzat amb mostres fresques de 22 pacients i publicat en el Journal of Translational Medicine, científics d’IrsiCaixa havien detectat que els pacients amb SFC presenten alteracions en les cèl·lules T-reguladores i NK del sistema immunitari, i assenyalaren 8 marcadors que podrien ajudar al diagnòstic. Ara, per a l‘estudi “Caracterització de les cèl•lules T-reguladores en pacients amb EM/SFC”, els investigadors han treballat amb mostres criopreservades de 18 pacients de SFC i 18 persones sanes. Comparant les característiques del sistema immunitari en ambdós casos, els científics han confirmat que almenys 5 de les 8 molècules identificades amb anterioritat es poden mesurar en cèl·lules congelades. Algunes d’aquestes molècules s’associen al funcionament de les cèl·lules T-reguladores. 

 

Les cèl·lules del sistema immunitari es classifiquen dins de grups diferents. Aquests grups estan interconnectats, i el que passa a un afecta els altres. Les cèl·lules T-reguladores són un grup reduït però molt important, ja que controlen l’activitat de les cèl·lules T, que són les més nombroses i les encarregades de coordinar la resposta immunitària.  

 

Futurs projectes

Els resultats obtinguts són especialment útils de cara a la realització de futurs estudis que validin aquestes dades, que es realitzarien a nivell internacional i sempre amb mostres congelades. De fet, IrsiCaixa prepara actualment una investigació que es realitzarà per iniciativa de la Fundación de Afectados y Afectadas de Fibromialgia y Síndrome de Fatiga Crónica, Fundación FF. Aquest projecte, que es durà a terme en col·laboració amb la Unitat de Fatiga Crònica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Biobanc del London School of Hygiene and Tropical Medicine i el Biobanc de l’Oslo University Hospital, analitzarà 180 mostres que permetran generar una base de dades conjunta per a propers estudis i comprovar si hi ha diferències de diagnòstic entre distints centres i països, la qual cosa podria tenir implicacions clíniques. A més, s’associarà la disfunció immunitària amb la severitat de la malaltia i s’estudiaran les possibles alteracions de les cèl•lules B del sistema immunitari en pacients amb  SFC.

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: