El director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya.
La Generalitat de Catalunya ha anunciat avui que el director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, és una de les 27 personalitats distingides amb la Creu de Sant Jordi d’aquest any. Segons destaca el Govern en un comunicat, el premi al Dr. Clotet es concedeix “pel fet de ser un dels investigadors internacionals més reconeguts del VIH. En la seva tasca al capdavant de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida, ha consolidat un equip de més de cent persones per al tractament d’aquesta pandèmia. També destaca per l’impuls de noves estratègies de finançament de la recerca, des d’activitats filantròpiques fins a la creació de consorcis publico-privats”. El Dr. Clotet dirigeix IrsiCaixa, institució impulsada conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, des de la seva creació l’any 1995.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
Enguany el guardó ha estat concedit a 27 personalitats i 13 entitats que, en paraules del Govern, “han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural”. A més del Dr. Clotet, altres científics guardonats aquest any són la neuròloga Mercè Boada i Rovira i l’enginyer de telecomunicacions Mateo Valero Cortés. També han estat premiats, entre d’altres, la cuinera Ada Parellada i Garrell, l’actor Carles Canut i Bartra, l’escriptora Josefa Contijoch Pratdesaba, l’escultor Emili Armengol i Abril, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), la Fundació La Marató de TV3 i la Fundació Pere Tarrés.
Una vida dedicada a la recerca
Bonaventura Clotet es va llicenciar en Medicina l’any 1976 per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on es va doctorar el 1981 per les seves investigacions sobre marcadors per a malalties del teixit connectiu. Va ser anomenat cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona l'any 1987, i el 1992 es va convertir en president i fundador de la Fundació Lluita Contra la Sida. L’any 1995 va crear, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, que continua dirigint. Actualment és cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i co-dirigeix des del 2006, juntament amb Josep Maria Gatell, HIVACAT, el programa català de Recerca de la Vacuna de la Sida. També és assessor científic d’Aelix Therapeutics i AlbaJuna Therapeutics, dues spin-offs creades a partir d’IrsiCaixa.