Descoberta una nova molècula del VIH responsable de la propagació del virus de la sida a l’organisme
- Científics de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, han descobert un component de la superfície del VIH que és responsable de la propagació del virus a l’organisme.
- Es tracta d’una molècula que permet l’entrada del VIH a unes cèl·lules del sistema immunitari, anomenades cèl·lules dendrítiques, que actuen com un “cavall de Troia” a l’hora de dispersar el virus dins de l’organisme.
- La troballa obre les portes a una nova família de fàrmacs contra la sida que podria ser capaç de bloquejar aquesta molècula i evitar així les resistències a la teràpia que comporten els tractaments actuals.
- L’estudi, publicat el 24 d’abril a la revista internacional PLoS Biology, s’ha dut a terme en el marc del Programa d’investigació i desenvolupament de la vacuna contra la sida HIVACAT.
La comunitat científica fa molts anys que prova de desxifrar el mecanisme d’entrada del VIH a unes cèl·lules del sistema immunitari, anomenades cèl·lules dendrítiques, que contribueixen a propagar el virus en l’organisme. Al llarg del temps, s’han anat suggerint diferents mecanismes, però finalment científics de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, han descobert la molècula responsable de l’entrada del virus en aquestes cèl·lules. La troballa, publicada el 24 d’abril a la revista internacional PLoS Biology i que ha estat objecte d’una sol·licitud de patent europea dipositada el desembre de 2011 per Esteve, IrsiCaixa i ICREA, obre les portes a una nova família de fàrmacs contra la sida, capaç de bloquejar aquesta molècula i, d’aquesta manera, evitar les resistències a la teràpia que comporten els tractaments actuals.
Estudis anteriors apuntaven cap a una altra molècula de la superfície del VIH com a responsable de la unió del virus a les cèl·lules dendrítiques. Tanmateix, l’estudi d’IrsiCaixa matisa aquesta descoberta i demostra que l’aportació de la molècula al procés de dispersió del virus que duen a terme les cèl·lules dendrítiques només és minoritària, ja que, encara que es bloquegi i fins i tot s’elimini aquesta molècula de la superfície del VIH, el virus aconsegueix penetrar en les cèl·lules dendrítiques.
Aquest estudi, coordinat per l’investigador ICREA d’IrsiCaixa Javier Martínez-Picado, ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Heidelberg a Alemanya i de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Ha permès identificar unes molècules en la superfície del VIH, constituïdes essencialment per un àcid siàlic unit a un sucre, o glúcid, que alhora està ancorat a un lípid, i que reben el nom de gangliòsids. D’aquest tipus de molècules se’n troba una concentració molt alta a les membranes de les cèl·lules nervioses i una quantitat més petita a les membranes de la resta de cèl·lules. El VIH capta de manera selectiva aquestes molècules de les membranes de les cèl·lules durant el seu procés de replicació, dins d’una cèl·lula infectada.
Els científics han alterat la composició de gangliòsids en la superfície de virus artificials i liposomes (vesícules esfèriques formades pels components de les membranes cel·lulars). En posar en contacte aquestes partícules amb les cèl·lules dendrítiques, van demostrar que només podien entrar a les cèl·lules les vesícules amb gangliòsids específics a la superfície. Finalment, els investigadors van demostrar que el fet d’eliminar els gangliòsids directament del virus de la sida evita que les cèl·lules dendrítiques puguin atrapar el VIH-1, internalitzar-lo i facilitar la infecció de les seves dianes naturals, els limfòcits T CD4.
Segons la investigadora d’IrsiCaixa Nuria Izquierdo, “això ha permès demostrar que els gangliòsids són la clau per a l’entrada del VIH en aquest tipus de cèl·lules i que el seu mecanisme d’entrada no depèn de les proteïnes del virus, sinó principalment de la presència d’aquestes molècules”.
L’estudi ha estat finançat pel Pla Nacional de R+D+i i el Programa d’investigació i desenvolupament de la vacuna per a la sida HIVACAT, que ja compta amb diversos candidats a vacuna. El programa HIVACAT es desenvolupa mitjançant un consorci públic-privat sense precedents a l’Estat espanyol que situa el nostre país en la primera línia internacional de la investigació desenvolupada en aquest àmbit. Integrat per dos centres d’investigació que són referents internacionals en la sida, com IrsiCaixa i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, HIVACAT investiga el desenvolupament de la nova vacuna contra el VIH en coordinació amb Esteve i amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i dels departaments de Salut i d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.
Sobre les cèl·lules dendrítiques, el “cavall de Troia” del virus de la sida
Quan un patogen entra al nostre organisme, les cèl·lules dendrítiques exerceixen un paper clau en l’activació de la resposta immunitària. La seva funció consisteix a patrullar per l’organisme, capturar els agents infecciosos que ens envaeixen, aïllar-ne les molècules i presentar-les als limfòcits T, unes cèl·lules encarregades de destruir de manera específica els microbis i les cèl·lules que ja s’han infectat. El VIH, però, s’aprofita de les cèl·lules dendrítiques per refugiar-s’hi dins sense arribar a infectar-les, la qual cosa li permet arribar a les seves dianes principals: els limfòcits T CD4. Així, les cèl·lules dendrítiques actuen com autèntics “cavalls de Troia” perquè concentren el virus en la zona de contacte amb els limfòcits T CD4 i n’afavoreixen la infecció, en comptes d’iniciar una resposta immunitària adequada contra el VIH. El descobriment actual ofereix noves pistes sobre com entra el VIH a les cèl·lules dendrítiques, defuig la ruta habitual de degradació de patògens i crea un escenari idoni per a la infecció de noves cèl·lules i la progressió de la malaltia.
Aquest article està disponible en línia Llegir
Copyright de la imatge:
© Olga Esteban y Nuria Izquierdo-Useros
Trobareu totes les imatges a: http://www.irsicaixa.es/media