Una sessió de divulgació científica i prevenció de la sida clou les Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona 2013
- Una xerrada a càrrec d’una investigadora de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i un debat sobre les vies de transmissió del VIH/sida han clos la 37a edició de les Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona.
- Uns 100 alumnes de tres centres de la ciutat (de l’Institut la Pineda i el Col·legi Nen Jesús de Praga) han assistit a la sessió, que ha tingut lloc el dimecres d’aquesta setmana a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
- Després de reflexionar sobre el grau de risc a què s’exposen els joves, s’ha parlat de les vies de transmissió del VIH i de la recerca actual aquest camp i s’ha conduït un debat sobre prevenció i aspectes ètics relacionats amb el VIH/sida. Per tancar l’acte, una pacient ha aportat el seu testimoni per explicar com conviu amb el virus.
Les Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona han finalitzat aquesta setmana amb una sessió de divulgació científica i prevenció de la sida a càrrec de la investigadora de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida, i metgessa de la unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias, Beatriz Mothe. Aquesta jornada participativa de divulgació i reflexió entorn al VIH/sida és una de les sessions presencials que s’inclouen en el programa de divulgació científica i prevenció de la sida impulsat per IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa”, dirigit a estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius. El seu principal objectiu és difondre els conceptes bàsics del VIH/sida i la recerca en aquest camp, per fomentar la prevenció de la sida i les noves vocacions científiques.
Uns 100 alumnes de 4t d’ESO de dos centres de la ciutat de Badalona (de l’Institut la Pineda i el Col·legi Nen Jesús de Praga) han assistit a la sessió, que ha tingut lloc dimecres d’aquesta setmana de l’Hospital.
Helena Fusté, de l'Escola de Natura, entitat coorganitzadora de les Jornades Científiques de Badalona, ha donat la benvinguda als assistents, recordant que “un dels principals objectius d’aquestes jornades és apropar la recerca als joves”, especialment la que té lloc a prop del seu entorn, “i que ho vegin com una professió a la qual dedicar-s’hi en el futur”.
IrsiCaixa apropa la recerca de la sida als estudiants de Badalona
Per tercer any consecutiu, IrsiCaixa col·labora en les Jornades. Beatriz Mothe ha aprofundit sobre la diferència entre el virus (VIH) i la malaltia que causa (la sida), el seu origen i la seva història, els fàrmacs i la recerca de la vacuna. Els estudiants han avaluat el seu grau de risc de contagi pel VIH contestant a un qüestionari sobre les vies de transmissió i també han participat en un debat on han respost a preguntes sobre aspectes ètics.
Per últim, una persona infectada pel VIH ha explicat com conviu des de petita amb el virus que causa la sida, el VIH. La dificultat de seguir el tractament durant més de 25 anys, l’estigma que pateix pel desconeixement d’algunes persones i les malalties que pateix pel seu baix nivell de defenses han estat alguns dels punts de la seva exposició que més han impactat als estudiants. La pacient també els ha animat a cursar carreres científiques per trobar solució a malalties com la que ella pateix.
El regidor d’Educació, Esports i Joventut de l’Ajuntament de Badalona, Juan Fernández, ha estat l’encarregat de cloure l’acte. Després de seguir amb atenció el debat sobre tolerància cap a persones infectades, Fernández ha explicat que durant la sessió ha pogut “observar alguns prejudicis, que han estat desmuntats per la investigadora i, després, per la pacient, que demostren que cal seguir treballant en l’àmbit de la divulgació científica per contribuir a la prevenció de noves infeccions pel VIH”.
Les Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona
Les Jornades Científiques d’Ensenyament Secundari de Badalona se centren en una exposició pública dels treballs d’investigació duts a terme per l’alumnat de la ciutat. Aquesta exposició oral va adreçada principalment a l’alumnat de batxillerat i cicles formatius, al professorat i a la comunitat educativa en general. L’organització va a càrrec del Centre de Recursos Pedagògics, l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut, l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat , l’Escola del Mar, i l’Escola de Natura. Aquest any, les jornades es van celebrar els dies 12, 13, i 14 de març.