Skip to main content
Close

Un estudi revela un nou mecanisme de disseminació de la infecció pel VIH a través de les cèl·lules immunitàries del tracte vaginal

_mg_6764.jpg

Un treball co-liderat per IrsiCaixa i Vall d’Hebron Institut de Recerca demostra que les cèl·lules dendrítiques del cèrvix, especialitzades en detectar agents infecciosos, poden disseminar el VIH i proposa una via per bloquejar aquesta ruta d’infecció

Un estudi publicat a la revista Frontiers in Immunology revela un nou mecanisme amb el qual les cèl·lules dendrítiques del cèrvix, encarregades de detectar agents infecciosos, promouen la disseminació del VIH en les dones. Els investigadors proposen bloquejar Siglec-1, una proteïna clau per a la captació de virus per part d’aquestes cèl·lules, per tal d’impedir aquest mecanisme de propagació.

Les dones representen el 51% de persones infectades pel VIH al món, la qual cosa vol dir 18,8 milions de dones al 2017. Tenint en compte que la via d’infecció més freqüent és per transmissió sexual, l’estudi del sistema de defensa immunitària del tracte vaginal és clau per entendre la infecció inicial i la disseminació del virus pel cos.

El grup de Retrovirologia i Estudis Clínics (GREC) d’IrsiCaixa, junt amb el d’Investigació Translacional en VIH del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), han estudiat les cèl·lules dendrítiques del cèrvix, unes cèl·lules del tracte vaginal que detecten agents infecciosos i desencadenen una resposta immunitària per destruir-los. Aquestes cèl·lules estan presents en el moment de transmissió del virus per via sexual però són poc susceptibles de ser infectades perquè tenen factors que les protegeixen. Tot i així, quan detecten els virus, els capten per poder-los ensenyar a les cèl·lules del sistema immunitari situades als teixits limfoides, i que aquestes activin els mecanismes de defensa. “El problema és que quan les cèl·lules dendrítiques emmagatzemen virus i migren al teixit limfoide, alhora també promouen la infecció de les cèl·lules immunitàries T CD4+, cèl·lules diana del VIH que produeixen nous virus i fomenten la seva dispersió pel cos”, explica Nuria Izquierdo-Useros, investigadora associada de GREC que ha co-liderat l’estudi junt amb Meritxell Genescà del VHIR.

El treball publicat a Frontiers in Immunology ha aconseguit desxifrar un nou mecanisme pel qual les cèl·lules dendrítiques del cèrvix capten el VIH i promouen la seva disseminació. La clau es troba en la presència de Siglec-1, una proteïna de la superfície de les cèl·lules dendrítiques que facilita l’entrada i emmagatzematge del virus dins la cèl·lula i la seva posterior transmissió a les cèl·lules diana CD4+.

Així doncs l’estudi, que han dut a terme amb la col·laboració de patòlegs i ginecòlegs de l’Hospital Germans Trias i Pujol, la Vall d’Hebron i l’Hospital Municipal de Badalona, demostra el mecanisme molecular de transmissió del VIH a través de les cèl·lules dendrítiques de la mucosa cervical i proposa utilitzar inhibidors de la proteïna Siglec-1 per bloquejar aquesta via. “La inclusió d’inhibidors  en forma de microbicides pot ajudar a prevenir la infecció evitant aquesta via concreta de disseminació del virus des del tracte genital de la dona a la resta del cos” conclou Daniel Perez-Zsolt, investigador d’IrsiCaixa i primer autor de l’article juntament amb Jon Cantero-Pérez, del VHIR.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: