Skip to main content
Close

Un estudi obre la porta a tractar amb immunoteràpia el càncer en persones amb VIH, fins ara excloses

_g0v0777.jpg

El 50% dels pacients van obtenir un benefici clínic amb el tractament i cap d’ells va presentar toxicitats greus. Fins ara, les persones amb VIH eren excloses dels assajos amb noves immunoteràpies contra el càncer perquè es considerava que, en afectar el virus el seu sistema immunitari, la teràpia podria no ser adequada per a ells.

La revista JAMA Oncology publica els resultats d'un estudi clínic que confirma la seguretat dels tractaments oncològics d'immunoteràpia en persones amb VIH, obrint la porta a la utilització d'aquests fàrmacs en aquest grup de pacients. Fins ara, les persones amb VIH eren excloses dels assajos amb aquestes teràpies perquè es considerava que, en afectar el virus el seu sistema immunitari, la teràpia no era adequada per a ells.

El treball ha estat promogut pel Grupo Español de Cáncer de Pulmón (GECP) i s'ha desenvolupat a l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el laboratori d'Oncologia Panoncology de l'Institut Oncològic Dr Rosell de l'Hospital Universitari Dexeus i la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Hi han participat 8 centres hospitalaris de l'Espanya: Institut Català d'Oncologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, ​​Hospital Clínic de Barcelona, ​​Virgen del Rocío de Sevilla, Hospital La Fe de València, Hospital La Paz de Madrid, Hospital Mútua Terrassa de Barcelona, Hospital General Universitario de Alicante i Puerta de Hierro de Madrid.

 

Més risc de desenvolupar tumors

Les persones infectades pel VIH tenen una esperança de vida semblant a la de la població general, ja que els tractaments antirretrovirals aconsegueixen controlar el virus de per vida. No obstant això, viuen en una situació d'inflamació crònica que afavoreix el desenvolupament de tumors a edats més primerenques. Als països d'ingressos elevats, on l'accés als antirretrovirals està garantit, el càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer en persones amb VIH.

“Fins ara, les persones amb VIH eren sistemàticament excloses dels assajos amb noves immunoteràpies contra el càncer, així que aquesta investigació és la primera en el seu àmbit a Europa”, explica la doctora María González Cao, membre del GECP i especialista de l'Institut oncològic Dr. Rosell a l'Hospital Universitari Dexeus. L'exclusió es basava en el temor que el tractament anticancerigen reactivés el VIH, tingués una toxicitat més gran que en altres casos o perjudiqués encara més el sistema immunitari dels pacients.

González Cao va proposar l'estudi quan es va adonar que les persones amb VIH que patien un càncer es trobaven en situació d'inferioritat a l'hora d'accedir a tractaments oncològics. “Les immunoteràpies basades en l'ús d'anticossos contra les proteïnes PD-1 o PD-L1 han revolucionat el tractament del càncer en els últims anys, aconseguint llargs supervivents, en alguns casos fins i tot curacions, en el 20-50% dels pacients afectats per tumors avançats i metastàtics”, explica. “Vam començar l'estudi perquè volíem oferir les mateixes oportunitats a tots els pacients”, afegeix.

 

Benefici clínic per als pacients

El treball va incloure a 20 pacients amb càncer i infecció pel VIH tractada amb medicació antirretroviral. Quinze d'ells patien càncer de pulmó, 2 melanoma, 2 carcinoma anal i 1 càncer de bufeta.

L'assaig demostra que Durvalumab, un anticòs contra la proteïna PD-L1, és segur i actiu en persones amb infecció pel VIH. El 50% dels pacients tractats, un 75% amb càncer de pulmó, van obtenir un benefici clínic clar, el que suggereix almenys la mateixa proporció de casos d'èxit que en pacients sense VIH. Alguns dels participants de l'estudi són llargs supervivents que avui dia mantenen la seva resposta al tractament i estan lliures de malaltia tumoral macroscòpica. Cap d’ells va presentar toxicitats greus relacionades amb el fàrmac.
 

Efectes sobre el VIH

Pel que fa a VIH, els resultats indiquen que l'administració de Durvalumab no va incrementar la càrrega viral en sang de cap dels pacients i que els nivells de cèl·lules immunitàries CD4 i CD8 es van mantenir estables.

El treball també està analitzant l'efecte del fàrmac sobre el VIH. “Volem estudiar si la immunoteràpia ha pogut tenir efectes beneficiosos sobre la càrrega viral dels pacients. Les teràpies anti PD-1/PD-L1, en enfortir el sistema immunitari, poden teòricament ser eficaces en multitud de processos on la immunitat juga un paper fonamental, com les infeccions virals. Però encara ens trobem en una fase inicial d'estudi”, exposa Javier Martínez-Picado, investigador ICREA de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: