Skip to main content
Close

Un estudi demostra l’eficàcia d’un antiretroviral de nova generació

  • Es tracta del primer antiretroviral oral d’una nova família de medicaments, anomenada antagonistes del coreceptor CCR5

  • Els resultats de l’assaig multicèntric MOTIVATE es publicaran en el proper número de la revista New England Journal of Medicine

  • El fàrmac és efectiu en pacients en qui ha fracassat la resta de teràpies contra el virus de la sida

Un estudi internacional ha demostrat l’eficàcia d’un fàrmac contra el virus de la sida pertanyent a una nova família de medicaments anomenada antagonistes del coreceptor CCR5. El nou fàrmac, anomenat Maraviroc, suposa una esperança per a molts pacients que no responen a la teràpia convencional. Els resultats de la investigació seran publicats en el proper número de la revista nord-americana New England Journal of Medicine.

 

En l’estudi —que recull els resultats dels dos assaigs multicèntrics i doble cec MOTIVATE (sigles de Maraviroc plus Optimized Therapy In Viremic Antiretroviral Treatment Experienced patients)— hi han participat 1.049 pacients de diversos centres d’Estats Units, Canadà, Europa i Austràlia infectats per VIH amb tropisme R5. Entre aquests centres hi ha l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

 

Durant els assaigs, tots els pacients van rebre el seu tractament habitual, però aproximadament la meitat va rebre, a més, Maraviroc. Quaranta-vuit setmanes després, la meitat de les persones incloses en aquest grup van reduir la seva càrrega viral fins a límits indetectables en sang.

 

Nova diana terapèutica

Maraviroc és el primer fàrmac d’una nova família d’antiretrovirals que ataquen el virus abans d’entrar a dins de la cèl·lula, en comptes de fer-ho quan ja està a l’interior, com fa la resta de fàrmacs antiretrovirals orals.

 

El nou medicament actua inhibint el coreceptor CCR5, que és una de les vies d’entrada del VIH en els limfòcits T (les cèl·lules immunitàries que ataca el virus de la sida).

 

Se l’anomena coreceptor perquè el virus de la sida necessita manipular com a mínim dues proteïnes per introduir-se dins de la cèl·lula i infectar-la: el receptor CD4 i un coreceptor, que pot ser CCR5 o bé CXCR4, segons el tipus de VIH. Dels virus que accedeixen a la cèl·lula fent servir el receptor CCR5 es diu que tenen tropisme R5 i els que fan servir CXCR4, tropisme R4.

 

El 90% dels pacients en fases inicials i el 60% en fases avançades de la malaltia estan infectats per virus amb tropisme R5.

 

Segons un dels autors de l’estudi, el director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, “els resultats d’aquesta nova classe de medicament suposen una esperança per a pacients en fases avançades que són resistents al tractament convencional, perquè no només s’ha pogut comprovar l’eficàcia i seguretat del medicament en pacients pretractats sinó que s’ha comprovat que aquests efectes són perdurables a llarg termini”.

 

Aquest fàrmac podrà ser també d’utilitat en pacients naïve (persones que mai han pres tractament anti-VIH), sempre que el virus utilitzi el receptor CCR5.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: