S’inaugura la segona edició del màster en Tractament i Patogènesi de la Sida IrsiCaixa-UAB
- El màster busca donar resposta a la necessitat de formar professionals amb coneixements específics en recerca clínica i bàsica, amb una atenció especial a la retrovirologia humana.
- Els estudiants s’integraran en els grups de recerca d’IrsiCaixa mentre cursin el màster i podran fer estades de recerca en centres de reconegut prestigi internacional en el camp del VIH/sida als Estats Units al maig de 2013.
Aquesta setmana ha començat la segona edició del màster en Tractament i Patogènesi de la Sida, ofert conjuntament per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Després de la presentació de dilluns a càrrec dels coordinadors del màster, el director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, i l'investigador ICREA d’IrsiCaixa Christian Brander, els estudiants van fer una visita guiada pels laboratoris d’IrsiCaixa. De setembre a juny, mentre duri el màster, aquestos estudiants s’integraran en els grups de recerca d’IrsiCaixa.
Formació d’excel·lència
La retrovirologia humana és avui dia una de les àrees més dinàmiques de la biomedicina, gràcies als avenços dels últims 25 anys en aquest camp, que han permès ampliar el coneixement del virus del VIH i definir pautes de tractament, així com assentar les bases per al desenvolupament de vacunes i d’estratègies d’eradicació. “El fort desenvolupament d’aquest camp necessita de professionals especialitzats amb coneixements amplis tant en l'àmbit de la virologia com en el de la immunologia”, afirma Bonaventura Clotet, director d'IrsiCaixa, cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i un dels coordinadors del màster. Clotet explica que es busca una “formació d’excel·lència amb una especial atenció als tractaments antiretrovirals i a les vies d’eradicació del virus”. Les classes s'imparteixen majoritàriament en anglès a les instal·lacions d'IrsiCaixa, a altres espais de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i al campus de Bellaterra de la UAB.
Nascut ara fa un any, el màster en Tractament i Patogènesi de la Sida compta amb professors de centres punters que treballen en la primera línia de la recerca del VIH/sida, tant d’IrsiCaixa com d’arreu del món. I és que aquest terreny és particularment pioner en la gestació de grans consorcis col·laboratius internacionals per afrontar el greu problema d’aquesta pandèmia que afecta en l’actualitat a uns 34 milions de persones. Per aprofundir en aquesta visió global s’ha concebut un màster col·laboratiu amb el suport de centres de recerca en VIH de reconegut prestigi internacional com ara el Ragon Institute (MGH, MIT i Harvard) i la Section of Retroviral Therapeutics del Brigham and Women’s Hospital (Harvard Medical School). Per a aquesta edició, es preveu incorporar també la Leonard M. Miller School of Medicine (University of Miami) i el Center for AIDS Research (University of California San Diego). Els estudiants podran fer estades de recerca en aquestos centres, als Estats Units, al mes de maig.
El màster també integra a la indústria, oferint l'assignatura “Patents en la recerca biomèdica”, impartida íntegrament per Esteve. A més a més, compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i de MSD.
Més informació: Master en Tractament i Patogènesi de la Sida