Skip to main content
Close

Prop de 400 estudiants de secundària presenten a CosmoCaixa un nou mètode participatiu per prevenir les infeccions de transmissió sexual i l’estigma associat al VIH

co-responsavihlitat_60618.jpg

El projecte Co-ResponsaVIHlitat reuneix a CosmoCaixa prop de 400 joves de 13 centres educatius de Catalunya que presentaran els resultats de tres projectes de recerca i innovació participatives que han dut a terme conjuntament amb investigadors i altres actors socials per fomentar un enfocament innovador de la prevenció de malalties de transmissió sexual als centres d’educació secundària.

Milloraria l’efectivitat de les intervencions de prevenció de malalties de transmissió sexual si es desenvolupessin amb metodologies més participatives? És fàcil per als adolescents accedir a la prova del VIH? Els joves són conscients de l’estigma existent enfront de les infeccions de transmissió sexual? Prop de 400 estudiants i docents de 13 centres de secundària de Catalunya han participat al llarg d’aquest curs en tres projectes de recerca i innovació participatives, en què han treballat aquestes qüestions mitjançant metodologies innovadores de foment de la prevenció i de la recerca i innovació oberta i inclusiva, en col·laboració amb investigadors i d’altres actors socials. Els resultats dels projectes, que giren entorn de l’estigma, l’accés a la prova del VIH i l’educació afectivo-sexual, es presentaran i debatran el dimecres 6 de juny a CosmoCaixa, amb motiu del congrés del projecte Co-ResponsaVIHlitat, coordinat pel Living Lab de Salut d’IrsiCaixa.

“El congrés de CosmoCaixa servirà per compilar els resultats i les conclusions dels projectes de recerca i innovació participatives que han permès fomentar la prevenció amb metodologies més alineades amb les necessitats dels joves i alhora promoure l’apoderament de la comunitat educativa i dels altres actors socials amb competències de participació en recerca i innovació. Aquestes competències són clau per aconseguir legitimar la recerca i revertir la paradoxa Europea que ens duu a que publiquem molt però innovem poc”, explica Rosina Malagrida, coordinadora del projecte i responsable del Living Lab de Salut d’IrsiCaixa.

Durant el congrés, els participants es distribuiran en tallers on reflexionaran sobre l’aprenentatge, els coneixements i les competències que han adquirit durant el procés de recerca i innovació, l’impacte potencial que tindrà el seu projecte i les futures línies d’actuació. Una de les conclusions que els joves han extret de la seva feina és que les persones no són conscients de l’estigma que exerceixen enfront de les persones infectades pel VIH fins que no hi dediquen temps per reflexionar. Els estudiants fan, doncs, una crida per una millor reflexió i educació per millorar la prevenció del i l’estigma.

 

Agenda consensuada de R&I

Co-ResponsaVIHlitat va sorgir d’una consulta duta a terme pel Living Lab d’IrsiCaixa durant el curs 2014-15, quan més de mil joves de secundària i batxillerat van escollir la lluita contra les malalties de transmissió sexual com el segon problema de salut que més els preocupava, per darrera de la salut mental. Es tracta d’una qüestió amb especial rellevància a nivell científic i social, ja que només el 2016 es van comptabilitzar al món 1’8 milions de noves infeccions pel VIH, de les quals més de 800 van ser a Catalunya. El projecte es va iniciar el 2015 amb un programa pilot de definició participativa de les prioritats en R&I en el qual van participar més de 660 representants de diferents col·lectius socials. Com a fruit d’aquesta Agenda de R&I es van consensuar prioritats, d’entre les quals durant aquest curs se n’han treballat les més rellevants per a la comunitat de secundària: l’accés a la prova del VIH, la manca d’educació afectivo-sexual en l’educació formal i com l’estigma i la discriminació davant de la infecció pel VIH en dificulten la seva prevenció.

El projecte Co-ResponsaVIHlitat té com a finalitat impulsar un model nou de relació entre la recerca, la innovació i l’educació mitjançant metodologies innovadores que fomenten la participació activa dels estudiants i els altres actors en processos de governança, disseny i implementació de Recerca i Innovació (R&I). Les metodologies utilitzades s’inspiren en la Recerca i Innovació Responsables (RRI, de les seves sigles en anglès) i en els Science Shop i Living Labs que s’impulsen a nivell europeu, i que busquen una major col·laboració dels diferents actors socials durant la R&I. L’objectiu final és aconseguir que els resultats vagin més en línia amb els valors, les necessitats i les expectatives de la societat.

Co-ResponsaVIHlitat es duu a terme en el marc dels projectes Xplore Health, EnRRICH i INSPIRES i compta amb la col·laboració de la VU University of Amsterdam, el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), la Universitat Pompeu Fabra i les entitats de la societat civil SIDASTUDI, Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) i Grupo de Trabajo sobre Tratamientos del VIH (gTt-VIH). La jornada serà inaugurada pel director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, i per la directora general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Elisa Durán. Hi participaran també el director de R&I del Departament de Salut, Albert Barberà, i el sub-director general d'Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Ensenyament, Àngel Domingo.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: