Skip to main content
Close
Maria Salgado

Maria Salgado Bernal

Investigador/a sènior
Equip
Biografia
La seva carrera científica s'ha centrat en l'estudi de la patogènesi del VIH-1 i en models funcionals de curació del VIH, amb l'objectiu últim d'aconseguir la curació definitiva dels pacients infectats crònicament pel VIH. Va obtenir el seu doctorat al programa de Biologia Cel·lular i Genètica de la Universitat Complutense de Madrid el març de 2010 amb els màxims honors. Després de la seva graduació, va continuar estudiant el control natural de la infecció pel VIH com a investigadora postdoctoral al laboratori del Dr. Siliciano i el Dr. Blankson a la Universitat Johns Hopkins (Baltimore, EUA). Aquesta col·laboració amb un dels laboratoris més importants en aquest camp ha donat lloc a 14 publicacions valuoses.

El 2012 es va traslladar a l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa obrint la seva investigació a diferents estratègies de curació del VIH i formant part de l'equip que el 2019 i el 2023 va presentar el segon i tercer cas de remissió del VIH al món, el Pacient de Londres i Düsseldorf, respectivament. Aquest treball amb individus VIH+ trasplantats ha posat de manifest que la curació del VIH és possible i, des d'aleshores, el nou repte de trobar l'eradicació del VIH ha esdevingut el principal objectiu en aquest camp. Al llarg de la seva carrera ha publicat més de 45 articles, tots ells en revistes d'alt impacte com Nature, Nature Medicine, Science Translational Medicine, Annals of Internal Medicine, Blood, Nature Communications, Lancet HIV, Journal of Virology o Retrovirology, amb més de 1100 cites en total.

Recentment ha obert una nova línia de recerca centrada en l'ús de la teràpia cel·lular CAR-T per eliminar les cèl·lules que tenen el reservori del VIH. Aquest projecte ha estat finançat pel programa espanyol d'R+D el 2021 (PID2020-115931RA-I00) i també ha iniciat el tenure track del Programa Miguel Servet. Ha rebut un total de 10 premis internacionals per a joves investigadors, amb el premi especial de la fundació Dominique Dormont atorgat per la Premi Nobel Françoise Barré-Sinoussi.

Ha estat convidada com a ponent a diversos simposis nacionals i internacionals, com al CFAR (Miami), Hot Topics in HIV (Barcelona), GESIDA, o la Conferència Mèdica Nacional Anual de Bolívia. Forma i ha format part de 15 projectes de recerca competitius fundats, 5 com a investigadora principal del Govern Espanyol, la Comissió Europea, el Govern Americà (NIH) i la Fundació Americana per a la Investigació de la SIDA amfAR. Té àmplia experiència en la coordinació de projectes europeus i internacionals i forma part de la recentment finançada xarxa espanyola a Malalties Infeccioses (CIBER, CB21/13/00063), RIDHIV (Martin Delaney Collaboratory-NIH) i del Consorci Europeu EU2Cure (PMID: 34141442 ).

Ha codirigit el projecte de tesi de Cristina Gálvez, centrat en el desenvolupament de marcadors de curació i control sostingut del VIH. Actualment dos estudiants de doctorat estan iniciant els seus projectes de tesi sota la seva supervisió. També ha impartit classes al Màster en Ciències Biomèdiques de la Universitat de Barcelona (2020 i 2021) i ha participat en diversos comitès de tesis nacionals i europeus.

Finalment, està molt compromesa amb la divulgació de la ciència fent xerrades a l'àmbit científic, però també per al públic en general com dins del programa TEDx TALK, les activitats de divulgació de CaixaForum o en un capítol del llibre de divulgació: "Curiositats sobre les "malalties infeccioses" de la Fundació IO-Comunica Ciència.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: