L’investigador d’IrsiCaixa Roger Paredes, nou membre del Grup Directiu de l’OMS sobre Resistències del VIH als Medicaments
El Grup, integrat per una vintena d’experts que pertanyen a institucions de referència de tot el món, és el principal assessor de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en el camp de les resistències del VIH als tractaments antiretrovirals. L’elecció dels membres es fa per a un període inicial de 3 anys, prorrogables per a un màxim de 3 més.
- Paredes, cap del grup de Genòmica Microbiana d’IrsiCaixa i metge de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i la Fundació Lluita contra la Sida, és un expert reconegut en les resistències als antiretrovirals. El seu grup, a més, estudia actualment la influència del microbioma intestinal en el sistema immunitari dels afectats pel VIH.
Roger Paredes, cap del grupGenòmica Microbiana d’IrsiCaixa i metge de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i de laFundació Lluita contra la Sida, ha estat escollit nou membre del Grup Directiu de l’OMS sobre Resistències del VIH als Medicaments (WHO HIV ResNet). El Grup Directiu està format per una vintena d’experts que pertanyen a centres de recerca, hospitals, universitats i agències de salut pública de tot el món, com ara la Universitat de Stanford, el Centre per al Control i Prevenció de Malalties de Tailàndia, el Fons Mundial de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària o l’Agència de Salut Pública del Canadà. Els integrants representen un ampli rang de disciplines dins del camp del VIH, com ara la monitorització i vigilància del VIH, la recerca i el desenvolupament, la salut pública o la implementació dels programes de VIH.
L’elecció dels membres es fa per a un període inicial de 3 anys, prorrogables per a un màxim de 3 més. Per a Paredes, aquest nomenament és “una oportunitat única de traslladar el coneixement obtingut mitjançant la recerca a l’establiment de polítiques concretes per a frenar l’avenç del VIH a nivell mundial”.
Principal amenaça per a l’efectivitat dels tractaments
Avui dia, les resistències del VIH als medicaments són la principal amenaça als èxits que s’estan aconseguint en el control del VIH a nivell mundial, principalment en els països d’ingressos baixos. Per exemple, un estudi recent dut a terme pel grup del Dr. Paredes i ISGlobal a Manhiça (Moçambic) va demostrar que el tractament havia deixat de funcionar en el 24% dels pacients, i que un 89% d’aquests havien desenvolupat resistències als fàrmacs disponibles.
El WHO HIV ResNet és el principal assessor de l’OMS en el camp de les resistències, valorant aspectes com les mesures a prendre per fer front a la farmacoresistència, la manera de garantir la vigilància i monitorització de les resistències , la formulació d’estratègies de prevenció i les accions per assegurar la sostenibilitat a llarg termini de les decisions preses per l’OMS.
Roger Paredes és doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i es va especialitzar en resistències del VIH a l’Hospital Brigham & Women’s de Boston, a la Harvard Medical School, gràcies a una beca d’estudis post-doctorals de “la Caixa”. La seva recerca ha permès demostrar la utilitat clínica de nous mètodes de seqüenciació del VIH tant en el nostre entorn com en països d’ingressos baixos. És membre de la International Antiviral Society-USA (IAS-USA), que anualment fa pública la llista de mutacions de resistència als antiretrovirals de referència a nivell internacional. També és coautor de l’algoritme Rega d’interpretació de les resistències als antiretrovirals, forma part del comitè científic dels Workshops Europeu i Internacional de resistències del VIH i és viròleg de la cohort europea EuroSIDA, que fa un seguiment clínic prospectiu de més de 15.000 persones amb VIH. Combina la seva feina com a investigador amb l’atenció clínica de persones infectades pel virus a la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i la Fundació Lluita Contra la Sida.