L’evolució de les teràpies contra el virus de l’hepatitis C
Sandra Franco ha exposat en els seminaris en línia del Col·legi de Biòlegs de Catalunya nous tractaments molt eficaços contra l’hepatitis C, dissenyats contra tres proteïnes essencials per la replicació del virus
El Col·legi de Biòlegs de Catalunya ofereix una ponència duta a terme per la Dra. Sandra Franco, investigadora post-doctoral del grup Variabilitat Genètica i Fenotípica del VIH i VHC d’IrsiCaixa. S’ha impartit en directe, via online, el dia 17 de març a les 17 h, i s’ha parlat sobre el tractament del virus de l’hepatitis C (VHC).
Segons l’OMS, un 1% de la població mundial pateix la infecció pel virus de l’hepatitis C (VHC) de manera crònica . Tot i així, actualment no es disposa d’una vacuna que previngui d’aquest virus i només el 20% dels individus amb la infecció resolen la malaltia sense tractament. L’hepatitis C crònica persisteix durant dècades i és una de les principals causes de transplantament hepàtic en els països desenvolupats. Per altra banda, l’elevada capacitat de mutació del virus fa que generi canvis que li permeten combatre el sistema immunitari i escapar dels fàrmacs, dificultant la seva eliminació.
Tenint en compte el problema que suposa l’hepatitis C a nivell global i la manca de tractaments adequats, la doctora Sandra Franco ha exposat les noves teràpies d’antivirals d’acció directa (AAD), un nou tractament molt eficaç contra el VHC ja que està dissenyat contra tres proteïnes essencials per la replicació del virus, anomenades NS3, NS5A i NS5B. Aquest tractament ha aconseguit una curació del 95 al 100% i ha reduït la durada del tractament de 8 a 12 setmanes, a diferència de la teràpia convencional basada en interferó, on els percentatges de curació eren molt més baixos (50%) i d’una durada major (24-48 setmanes). “Aquestes noves teràpies són un gran pas endavant per poder combatre el virus de la hepatitis C. Abans, els fàrmacs com l’interferó tenien moltíssims efectes adversos i no eren gaire eficaços curant la malaltia”, ha exposat Sandra Franco. Amb aquests nous tractaments orals d’elevada tolerabilitat i amb menys efectes adversos es vol aconseguir eradicar aquest virus com a problema greu de salut pública cap al 2030.