Skip to main content
Close

La PrEP no incrementa la incidència de les ITS en individus amb risc elevat d’adquirir el VIH

foto_web_noticia_prep.jpg

Un assaig clínic que porta 3 anys en marxa confirma l’eficàcia de la PrEP i afirma que la incidència de les ITS disminueix en els individus que la prenen | Es conegut que les persones que pateixen infeccions de transmissió sexual (ITS) tenen més probabilitats d’adquirir el VIH

Un estudi, recentment publicat a la revista The Lancet i presentat a la passada edició de la Conferència Internacional sobre la Sida, compara dos fàrmacs antiretrovirals com a mètode per evitar la transmissió del VIH en persones amb un alt risc d’infecció, coneguda com a profilaxi pre-exposició (PrEP). Així, els investigadors han pogut reafirmar la seva eficàcia en la prevenció de la infecció pel VIH. L’assaig compta amb la participació de 5400 persones —totes elles VIH negatives a l’inici del projecte i que han rebut PrEP a diari— i detecta un descens en la incidència de les infeccions de transmissió sexual (ITS)  d’ençà que es va iniciar aquest assaig clínic, encara en marxa. El metge i investigador d’IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses Pep Coll ha coordinat el treball al centre comunitari BCN Checkpoint, que ha estat el centre europeu que més participants ha reclutat per a l’estudi.

La PrEP és un mètode complementari per a la prevenció del VIH. Consisteix en prendre un fàrmac antiretroviral cada dia o abans de tenir una relació sexual sense preservatiu, i és adequada per a persones que tenen un alt risc de contraure la infecció. A partir del mes de novembre del 2019, el Sistema Nacional de Salut espanyol va acceptar finançar la PrEP com a mesura de prevenció contra el VIH en persones amb alt risc d’adquirir el virus.

 

La PrEP disminueix la prevalença de les ITS

DISCOVER, el projecte compartit per les entitats Projecte dels NOMS-Hispanosida i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, i en el que ha participat Pep Coll, compta amb la participació d’aproximadament 5400 persones, totes elles homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals que compleixen certs criteris per ser considerades persones amb risc d’ infecció pel VIH. La majoria dels assaigs clínics que s’han dut a terme anteriorment han demostrat que, prenent la PrEP diàriament, la incidència de les ITS en aquests individus, elevada de per si, es manté estable o fins i tot augmenta al llarg de l’estudi. DISCOVER, en canvi, ha confirmat un lleu descens entre els seus participants.

“Se sap que la incidència de la gonorrea rectal, una ITS, està directament relacionada amb la infecció pel VIH. Comprovar que la PrEP s´ha associat a un  descens en la incidència de determinades ITS en els participants de l’estudi posa de manifest la seva importància i descarta que la PrEP tingui conseqüències negatives sobre les ITS, un dels arguments més utilitzats per invalidar aquesta mesura de prevenció”, comenta Coll.

 

Una nova opció per a la profilaxi preexposició contra el VIH

Fins ara, l’únic fàrmac aprovat per a la PrEP era la combinació de emtricitabina i tenofovir disoproxil fumarat (TDF), que té una elevada eficàcia si l’adherència és adequada. “No obstant, pot provocar afectacions lleus en la funció renal i en la densitat òssia, tot i que generalment reversibles i sense augmentar el risc de fractura”, explica Coll. “Amb aquest estudi preteníem comprovar principalment si el fàrmac de nova generació tenofovir alafenamide (TAF) té la mateixa eficàcia a l’hora d’evitar la transmissió del VIH i, alhora, disminuïa l’efecte sobre el ronyons i els ossos”, afegeix. Tant el TDF com el TAF pertanyen a la farmacèutica Gilead, que ha finançat l’estudi. Els investigadors han pogut demostrar que els dos medicaments protegeixen per igual de la infecció.

Els responsables de l’estudi destaquen que aquests resultats afegeixen opcions terapèutiques que contribueixen a la prevenció del VIH i permeten donar l’opció més adequada a les circumstàncies de cada persona. “Però encara més important és aconseguir que totes les persones que podrien beneficiar-se de la PrEP hi tinguin accés, i en aquest aspecte encara queda feina per fer”, destaca Coll.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: