Skip to main content
Close

La immunologia i l'oncologia sobre la taula al taller “Breaking through the emergent immunotherapy and immune targets in cancer”

img-20190926-wa0012.jpg

Investigadors d’IrsiCaixa parlen sobre diferents peces clau per la immunoteràpia al taller organitzat per FLScience

La immunologia és un camp que ha despertat molt d’interès els últims anys i que afecta a línies d’investigació molt transversals, des de l’estudi del VIH fins al càncer. Aquest dijous 26 de setembre investigadors d’IrsiCaixa van participar al taller Breaking through the emergent immunotherapy and immune targets in cancer per posar en comú amb altres investigadors els últims avenços i oportunitats en immuno-oncologia.

Jorge Carrillo, Leticia De Mattos i Julià Blanco, investigadors d’IrsiCaixa, van explicar als participants del taller els seus camps de treball i els seus interessos en el món de la immuno-oncologia.

En Jorge Carrillo, investigador associat al grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa, va posar en context la relació entre el càncer i el sistema immunitari. Carrillo va explicar que, tot i que el nostre cos ens protegeixi del càncer, hi ha un punt en que les cèl·lules tumorals aconsegueixen aturar el sistema immunitari o amagar-se dels nostres mecanismes de defensa. Quan això passa el sistema immunitari ja no pot actuar i el càncer te “via lliure” per créixer. La immunoteràpia consisteix en activar les nostres defenses i/o treure de l’amagatall les cèl·lules canceroses per tal que puguin ser eliminades. Carrillo va destacar que per tal de millorar la immunoteràpia, cal saber amb més precisió quins són els mecanismes que utilitzen les cèl·lules canceroses per evitar que les ataquin i adaptar el tipus de tractament en funció de l’ambient en el que resideix el tumor.

La investigadora principal recentment incorporada a IrsiCaixa Leticia De Mattos, va explicar diferents tècniques per trobar proteïnes específiques del tumor, anomenades neoantígens. Aquestes proteïnes són productes de mutacions que únicament es troben a les cèl·lules cancerígenes. De Mattos va explicar que els neoantígens es consideren aliens al nostre cos i per això activen el sistema immunitari, fet que els fa una peça clau per la immunoteràpia. Tot i així, hi ha poques molècules tan específiques de les cèl·lules tumorals i trobar aquests neoantígens no és fàcil, cal optimitzar el procés d’identificació. Aquest és un dels interessos del grup de Neoantígens i Vacunes Terapèutiques pel càncer que dirigeix De Mattos a IrsiCaixa.

Tot seguit, Julià Blanco, cap del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa, va parlar sobre les Virus Like Particles (VLPs), que són partícules sintètiques que imiten l’estructura d’un virus però que no tenen capacitat infecciosa. Aquestes activen les nostres defenses i el grup de Blanco està investigant per fer-les servir com a vacuna pel VIH. Durant la ponència, però, Blanco va posar el focus en el càncer i en com es poden fer servir les vacunes per activar el sistema immunitari per tal que elimini cèl·lules canceroses.

Adjuntem un tweet que resumeix les conclusions de De Mattos i altres interaccions del seminari:

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: