La clau de l'èxit de la plitidepsina, impedir la reproducció del SARS-CoV-2 dins les cèl·lules
IrsiCaixa demostra que la plitidepsina impedeix un dels primers passos en la creació de nous virus a les cèl·lules infectades, concretament, la formació de compartiments cel·lulars o vesícules on es replica el material genètic del SARS-CoV-2
Paral·lelament a les vacunes, trobar tractaments eficaços contra el SARS-CoV-2 és una prioritat a l'hora d'evitar la progressió de la COVID-19. La plitidepsina, comercialitzada amb el nom d'Aplidin®, ha estat un dels fàrmacs que ha demostrat més eficàcia a l'hora de bloquejar la replicació del SARS-CoV-2 en experiments de laboratori. Ara, personal investigador de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i PharmaMar ha descobert en quin moment exacte del procés de replicació del SARS-CoV-2, la plitidepsina és capaç d'interferir a les cèl·lules i evitar així la progressió de la infecció viral. El fàrmac bloquejaria una molècula de la cèl·lula hoste que és necessària perquè el SARS-CoV-2 pugui formar les vesícules on es fabriquen nous virus. A diferència de la gran majoria d'antivirals, la plitidepsina –fàrmac que actualment es troba en un assaig clínic de fase III– actua sobre la cèl·lula hoste i no sobre el virus, bloquejant processos essencials i compartits entre les diferents variants del SARS-CoV- 2. Aquest fet la converteix en una eina potencial per combatre no només l'actual SARS-CoV-2, sinó futures variants que puguin emergir.
L'estudi, publicat a la revista Antiviral Research, es va presentar ahir a la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes (CROI), una de les més importants en el camp de les malalties víriques. "Quan vam posar en marxa aquest estudi per analitzar l'activitat antiviral de la plitidepsina a la cèl·lula no esperàvem descobrir que la seva diana d'actuació es trobava en un estadi tan inicial de la replicació del SARS-CoV-2", explica Cristina Risco, investigadora del CNB-CSIC i co-líder de l'estudi.
Evitar la replicació del SARS-CoV-2 des del principi
El personal investigador que ha realitzat l'estudi ha demostrat, en cultius cel·lulars al laboratori, que baixes quantitats de plitidepsina són capaces d'inhibir, 48 hores després de la infecció pel SARS-CoV-2, la capacitat de replicació del virus. “A través de tècniques de microscòpia electrònica, hem pogut veure com, en presència del fàrmac, les vesícules de doble membrana, que són els compartiments cel·lulars on es replica el material genètic del SARS-CoV-2, no es formen. Pensem que això és perquè les proteïnes no estructurals del virus necessàries per a la creació d'aquestes vesícules no arriben a formar-se com a conseqüència de l'acció del fàrmac”, detalla Martin Sachse, investigador del CNB-CSIC i de l'Institut de Salut Carles III i primer autor del treball. L'equip que ha realitzat l'estudi també ha comprovat la no-formació de noves partícules virals amb tècniques d'immunotinció. “Podem confirmar que la plitidepsina actua en un punt molt primerenc del cicle d'infecció viral, concretament en el moment que el material genètic del SARS-CoV-2 envia ordres perquè es produeixin les proteïnes virals que formaran els compartiments on els virus repliquen el seu material genètic i dirigeixen la síntesi de nous virus”, afegeix Nuria Izquierdo-Useros, investigadora principal a IrsiCaixa i co-líder de l'estudi. D'altra banda, el personal investigador celebra que amb poca concentració de plitidepsina s'assoleixi un potent efecte antiviral.
Un tractament per combatre diferents variants
En general, els virus disposen de poques dianes terapèutiques a les que es poden dirigir els fàrmacs. A més, per la seva capacitat de mutació, aquestes dianes poden deixar de ser efectives. Per això, trobar punts del cicle de replicació viral altament conservats pot resultar molt útil a l'hora de dissenyar fàrmacs antivirals d'ampli espectre. “Un dels avantatges de la plitidepsina respecte altres antivirals és que, en lloc d'actuar sobre el virus directament, bloqueja una molècula pròpia de les cèl·lules, essencial per a la replicació del SARS-CoV-2. Per això és una gran candidata per combatre altres variants del SARS-CoV-2 que puguin emergir”, conclouen Risco i Izquierdo-Useros.