Javier Martínez-Picado
Javier Martínez-Picado és professor de recerca ICREA a IrsiCaixa, un centre de recerca referent en infeccions i immunitat situat a Barcelona. També és professor associat de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la UVic-UCC i membre electe de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Es va doctorar en microbiologia per la Universitat de Barcelona, on també va ser professor associat. El 1996 es va incorporar a l'Hospital General de Massachusetts com a investigador de la Facultat de Medicina de Harvard, lloc on es va dedicar a la investigació del VIH/sida. El 2000 va obtenir la plaça d'investigador biomèdic al Ministeri de Sanitat espanyol i va ser assignat a l'Hospital Germans Trias de Barcelona. El 2006 va obtenir el seu actual lloc a ICREA. El Dr. Martínez-Picado forma part de diferents consells assessors governamentals, acadèmics i de la indústria, i ha publicat més de 230 articles sobre virologia i immunologia, principalment relacionats amb la patogènesi del VIH, a revistes internacionals.
La seva recerca se centra en la caracterització dels mecanismes immunovirològics de la patogènesi viral en les malalties humanes, incloent-hi el VIH-1, el virus de l'Ebola, els arenavirus i, més recentment, el SARS-CoV-2. El programa translacional del seu grup té com a objectiu final investigar possibles noves estratègies terapèutiques virals, especialment al camp del VIH/sida, mitjançant la recerca bàsica i aplicada. Col·laboren estretament amb altres instituts biomèdics nacionals i internacionals, centrant-se en tres temes de recerca prioritaris: la comprensió de la persistència viral per abordar estratègies de curació del VIH, la patogènesi viral intervinguda per les cèl·lules mieloides i els fenotips extrems de la progressió de la malaltia viral. Arran de la pandèmia de la COVID-19, han inclòs en la seva recerca l’estudi de la patogènesi del SARS-CoV-2, utilitzant models d'organoides per avaluar la infecció viral i les respostes inflamatòries.
40 years fighting the human immunodeficiency virus (HIV), but still no definitive cure
40 years fighting the human immunodeficiency virus (HIV), but still no definitive cure
Assessing advances in three decades of clinical antiretroviral therapy on the HIV-1 reservoir.
Proteomics of circulating extracellular vesicles reveals diverse clinical presentations of COVID-19 but fails to identify viral peptides.
Impact of Dolutegravir plus Lamivudine as First-Line Antiretroviral Treatment on HIV-1 Reservoir and Inflammatory Markers in Peripheral Blood.