IrsiCaixa, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Harvard posen en marxa un màster pioner sobre sida
- L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han arribat a un acord de cooperació amb la Harvard University Medical School a Boston, el Harvard Global Health Institute i el Ragon Institute de l’Hospital General de Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology) als Estats Units.
- Aquesta setmana s’han posat en marxa un programa de Màster en Tractament i Patogènesi de la Sida que ofereix mòduls teòrics i pràctiques de recerca a dos centres referents en la recerca de la sida: IrsiCaixa, que compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i el Deparatment de Salut de la Generalitat de Catalunya, i el Ragon Institute de Massachusetts.
- En aquesta primera edició hi participen 10 estudiants becats per l’Obra Social “la Caixa” i Bristol-Myers Squibb.
La identificació del VIH i la seva forta incidència en la població mundial han significat un canvi quantitatiu i qualitatiu en la recerca en retrovirologia. Els avenços en els últims 25 anys han permès ampliar el coneixement d’aquest virus i definir pautes de tractament, assentar les bases pel desenvolupament de vacunes i estratègies d’eradicació, i convertir la retrovirologia humana en una de les àrees més dinàmiques de la biomedicina. El fort desenvolupament d’aquesta àrea necessita professionals especialitzats amb coneixements amplis tant en l'àmbit de la virologia com de la immunologia.
En aquest marc, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, que compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han arribat a un acord de cooperació amb la Harvard University Medical School a Boston, el Harvard Global Health Institute i el Ragon Institute de l’Hospital General de Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology) als Estats Units per endegar un nou Màster en Tractament i Patogènesi de la Sida . La creació d’aquest màster és fruit de la necessitat de formar professionals amb coneixements específics en recerca clínica i bàsica en aquesta àrea.
El màster, que ha començat a impartir-se aquesta setmana, ofereix mòduls teòrics a càrrec d’investigadors de rellevança internacional, com Marcus Altfeld, doctor en Medicina i professor associat a la Harvard University Medical School; o Amalio Telenti, doctor en Medicina i Cirurgia i professor a la Universitat de Lausanne (Suïssa). Alhora, el màster es complementa amb pràctiques de laboratori a dos centres referents internacionals en la recerca de la sida: IrsiCaixa i el Ragon Institute de Massachusetts, que coordina l’esforç global de lluita contra el virus a nivell global. La intenció d’aquesta part pràctica als Estats Units és oferir una formació que reflecteixi la perspectiva global entorn a la recerca sobre el VIH. Tenint en compte la vocació experimental i internacional d'aquest curs, la primera edició es duu a terme amb un nombre limitat d'estudiants, que compten amb una beca a càrrec de l’Obra Social “la Caixa” i Bristol-Myers Squibb.
El Màster ofereix, per primera vegada, una visió àmplia en el camp de la virologia i de la immunologia retroviral amb especial èmfasi en el tractament antiretroviral, amb un fort enfocament en la manera de com eradicar el virus, tot incloent el desenvolupament d'una vacuna eficaç i els enfocaments farmacològics. A més, es prestarà especial atenció a l’estudi d’altres retrovirus i la seva possible participació en diverses malalties humanes. Es tracta d’una acció que IrsiCaixa duu a terme en col•laboració amb l’UAB Campus d’Excel•lència Internacional, que dóna un impuls als seus programes estratègics, orientats a la internacionalització i l'excel•lència en l'ensenyament i la investigació.
L'obtenció d'un grau de mestratge que ofereix una comprensió multidisciplinària de la infecció pel virus VIH serà una oportunitat excel•lent per als metges i investigadors que desitgin desenvolupar la seva carrera en aquest camp. Des de fa alguns anys, les disciplines de Biociències en general i de Ciències de la Salut en particular estan experimentant un impuls extraordinari en què el treball translacional està exercint un paper cada vegada més gran i on els aspectes clínics es complementen amb el coneixement proporcionat per la investigació bàsica.
A més, s’ha endegat altres accions de cooperació amb la Universitat de Harvard, especialment la col•laboració amb el programa de beques Harvard Global Health Institute’s International Summer Undergraduate Research Fellowship (I-SURF). Estudiants de grau de Harvard interessats en aquest programa poden optar per fer recerca a l'estranger, i UAB-IrsiCaixa esdevé una de les possibilitats per fer-ho. A més, també s'està desenvolupant una major cooperació per a l'intercanvi d'estudiants de medicina en el seu últim any de carrera.