Skip to main content
Close

IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” oferten per al nou curs prop de 1.000 activitats presencials de divulgació per a estudiants de secundària

divulgacio_vacuna_2014_2015_5.jpg

Les activitats presencials es reparteixen en 2 programes, que també ofereixen recursos per que els alumnes treballin la recerca biomèdica des de l’aula. D’una banda, el programa IrsiCaixa Divulgació pretén divulgar la ciència i la recerca del VIH/sida amb l’objectiu de promoure la prevenció. Conté eines multimèdia per a alumnes, recursos per a professors i tallers i jornades participatives de reflexió. D’altra banda, Xplore Health és un programa educatiu europeu que proposa tallers i recursos multimèdia interactius sobre la recerca biomèdica actual. Es desenvolupa a través d’internet i de centres educatius, centres de recerca i museus de ciència.

  • Aquest curs, IrsiCaixa Divulgació oferirà conferències a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Saragossa, a més de tallers sobre la vacuna de la sida que també arribaran a Madrid i Andalusia. En el marc d’Xplore Health també s’organitzaran tallers sobre la vacuna de la malària i el procés de desenvolupament dels medicaments, així com cursos on line de formació de professorat i nous recursos educatius. 
  • El curs passat, més de 25.000 persones van participar en les activitats presencials dels dos programes, i la web d’Xplore Health va rebre 70.110 visites que van acumular 189.632 pàgines vistes.
  • IrsiCaixa Divulgació i Xplore Health són dos programes desenvolupats conjuntament per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa”. Xplore Health compta a més amb el suport d’Amgen.

 

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” donen el tret de sortida al nou curs escolar amb 976 activitats presencials divulgatives que permetran apropar la recerca biomèdica als estudiants de Secundària de Catalunya, Aragó, Madrid, Galícia i Andalusia. Mitjançant els programes IrsiCaixa Divulgació i Xplore Health, els alumnes podran assistir a jornades divulgatives sobre el VIH/sida i participar en tallers d’experiments sobre la recerca de la vacuna de la sida, la de la malària i el procés d’elaboració dels medicaments, on podran investigar amb instruments de laboratori i contextualitzats en projectes de recerca actuals. També es continuaran oferint nous recursos per treballar la recerca biomèdica des de l’aula. En aquest sentit, la web Xplore Health, que compta amb el suport d’Amgen, inclourà aquest any nous recursos educatius, com un experiment virtual per investigar una cura per al càncer colorectal, i cursos on line de formació de professorat.

Per una banda, la V edició del Programa de Prevenció i Divulgació de la Sida inclou jornades on els estudiants coneixen els aspectes bàsics de la infecció i realitzen una activitat participativa per avaluar el seu grau de coneixement de la malaltia i de tolerància cap a les persones portadores del virus. També escolten la intervenció d’una altra persona que aporta una perspectiva molt diferent sobre el VIH/sida. Tot això “ajuda a avançar en la lluita contra l’estigma de la malaltia i serveix per atraure a joves que es vulguin dedicar a la ciència”, explica Julià Blanco, investigador d’IrsiCaixa que ha moderat algunes de les jornades. 

El curs passat, més de 1.800 estudiants i professors van participar en aquestes jornades. Enguany el programa inclourà 9 xerrades destinades a alumnes d’entre 3er d’ESO i 2n de Batxillerat, que se celebraran a Can Ruti, a CosmoCaixa de Barcelona i els CaixaForum de Lleida, Tarragona, Girona i Saragossa. Podeu consultar les dates aquí.

 

Experiments emmarcats en línies de recerca actuals

Aquest curs també s’oferiran oportunitats per a que els estudiants experimentin en la seva pròpia pell com és el dia a dia dels científics que es dediquen a la recerca biomèdica. IrsiCaixa Divulgació organitzarà els tallers Investiga la vacuna del VIH, ons’analitzen mostres reals d‘un prototip de vacuna d’IrsiCaixa amb els mateixos instruments que utilitzen els científics als laboratoris. L’any passat, 2.218 joves van participar en aquests tallers, que enguany tindran lloc a CosmoCaixa de Barcelona i els CaixaForum de Lleida, Tarragona, Girona i Saragossa (aneu aquí per veure les dates).

Per la seva banda, en el marc del programa Xplore Health s’organitzaran els tallers Com es fan els medicaments i Investiga la vacuna de la malària, que l’any passat van arribar a 19.489 persones de Catalunya, València i Madrid. En aquesta ocasió es podran realitzar a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, i també itineraran per Andalusia (malària) i Madrid (medicaments). Així mateix, des del Parque de las Ciencias de Granada i els Museos Científicos Coruñenses Domus s’han ofert tallers experimentals d’Xplore Health i cursos de formació a més de 2.270 estudiants i 25 docents. A més, aquest any un grup de centres pilot implementaran un projecte de recerca participativa sobre estrès i depressió en l’àmbit escolar, que duran a terme amb l’ajuda de grups de recerca que treballen en la temàtica. 

 

Treball des de l’aula

A més del treball presencial, tant IrsiCaixa Divulgació com Xplore Health oferiran de nou la possibilitat de treballar amb eines multimèdia i propostes didàctiques des de l’aula. Entre setembre de 2014 i agost de 2015, IrsiCaixa Divulgació va acumular 11.925 visites i 36.835 pàgines vistes. Quant a la web del programa Xplore Health, va rebre 70.110 visites que van acumular 189.632 pàgines vistes.

Per als professors, Xplore Health oferirà la segona edició del curs semipresencial Apropant la recerca biomèdica a l’aula, que tindrà lloc del 12 d’octubre de 2015 al 31 de gener de 2016. Les diferents sessions se centraran en les biotecnologies i presentaran una àmplia varietat d’eines multimèdia, jocs de debat i protocols d’experiments per fer arribar als joves els darrers avenços de la recerca en l’àmbit de les biotecnologies. 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: