IrsiCaixa forma a més de 3.200 actors socials en Recerca i Innovació Responsables en el marc del projecte RRI Tools
El Living Lab de Salut d’IrsiCaixa ha format a més de 3.200 actors socials en Recerca i Innovació Responsables (RRI, de les seves sigles en anglès), al llarg del tres anys de durada del projecte europeu RRI Tools. Durant aquest temps, IrsiCaixa, que ha liderat el Hub nacional del projecte amb la col·laboració de l’Àrea de Recerca i Coneixement de l’Obra Social “la Caixa”, ha organitzat 22 tallers de formació sobre RRI, ha col·laborat amb diversos màsters i graus universitaris i ha participat en una vintena d’esdeveniments i congressos internacionals. A nivell europeu, el projecte ha impulsat un programa de formació per promoure l’RRI entre la comunitat investigadora, la indústria, els polítics, les entitats de la societat civil i la comunitat educativa.
Els cursos d’RRI Tools han permès als diferents actors socials reflexionar sobre les oportunitats i obstacles de la Recerca i Innovació Responsables, identificar eines i metodologies útils per aplicar-la en els seus projectes i establir noves sinèrgies entre ells. Alhora, han aprofundit en les agendes polítiques de l’RRI —accés obert, igualtat de gènere, ètica, participació ciutadana, educació en ciències i governança—. Per organitzar els cursos, s’ha comptat amb la col·laboració de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), la Agencia Andaluza del Conocimiento, la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Innobasque, la Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE) i la Fundación Espanyola para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), entre d’altres.
Recursos en línia
Totes aquestes activitats també han servit per al desenvolupament del kit d’eines d’RRI Tools, que compta amb gairebé 500 recursos per implementar l’RRI i amb una comunitat virtual de més de 1.000 usuaris que el va enriquint dia a dia. IrsiCaixa ha col·laborat en el seu desenvolupament i especialment en les agendes polítiques de STEAM Education i Public Engagement. En el marc d’RRI Tools també s’ha desenvolupat aquest document que exposa com un projecte educatiu –Xplore Health- evoluciona per incorporar criteris d’RRI.
El projecte RRI Tools s’acaba aquest mes de desembre, però la web continuarà activa en 18 idiomes. Els usuaris hi podran trobar manuals per implementar l’RRI, guies, tutorials, pràctiques inspiradores, projectes, bibliografia científica i altres publicacions. La plataforma en línia és participativa, ja que els visitants poden crear un compte per entrar a formar part de la comunitat d’RRI, pujar els seus propis recursos i participar en les discussions del fòrum. A més, la pàgina d'esdeveniments i el bloc permeten mantenir-se al dia de les últimes notícies i esdeveniments relacionats amb l’RRI.
Què és l’RRI?
La RRI és un procés iteratiu i transparent d’apertura de la recerca i la innovació que busca millorar el model de relació entre la ciència i la societat. Es proposa convidar els diferents actors socials a col·laborar durant les diferents etapes del procés. L’objectiu és avançar cap a una governança més participativa de l’R+D+I, que ha de permetre alinear-la millor amb els interessos i les expectatives de la societat i trobar solucions sostenibles per als reptes socials del segle XXI.
L’RRI s’impulsa des de la Comissió Europea i s’està incorporant de manera transversal des del programa marc Horitzó 2020. Cada dia més agències de finançament, organismes governamentals, centres de recerca i universitats dels diferents continents estan començant a incorporar l’RRI. Dins del Hub Espanyol, IrsiCaixa ha actuat com a deputy coordinator i l’Obra Social “la Caixa” com a coordinadora.