Alessandra Borgognone
Alessandra Borgognone es va graduar en Biologia per la Universitá degli Studi di Firenze el 2009, havent participat en el Programa de Mobilitat Erasmus per la Universidad de Granada (2008). Posteriorment, va cursar un màster en Biologia de la Salut per l’Alma Mater Studiorum - Universitá di Bologna (2012).
L'any 2013 es va incorporar al grup de Genètica i Microbiologia de la Universidad Pública de Navarra, per realitzar una tesi doctoral sobre la caracterització de l'activitat de transposons i l'estudi de la regulació epigenètica sobre els nivells globals de transcripció en diferents etapes de desenvolupament del fong basidiomicet Pleurotus ostreatus (2017). Durant la fase pre-doctoral, va realitzar dues estades internacionals a la Universidad de Los Angeles, Califòrnia (UCLA), on es va centrar en l'anàlisi bioinformàtica de dades de Next Generation Sequencing de metilació i transcriptòmica (small non coding-RNA i mRNA).
A continuació (2018), es va unir al grup de Microbioma de l'Institut Clínic de Biologia Molecular (IKMB), a Kiel (Alemanya), durant 4 mesos, on va col·laborar en el desenvolupament d'un mètode experimental i anàlisi bioinformàtica del microbioma intestinal mitjançant la seqüenciació 16S rRNA, centrant-se particularment en una estratègia de pretractament químic de les mostres biològiques. Després va realitzar una estada a l'empresa bioinformàtica Sequentia Biotech, per al desenvolupament d'una base de dades biològiques per a anàlisis metagenòmiques.
Des del novembre del 2018 forma part del grup de Genòmica Microbiana d’IrsiCaixa, on realitza un treball de recerca post-doctoral enfocat en el paper del microbioma intestinal en l'immunopatogènesi de la infecció pel VIH i en el seu impacte en les estratègies terapèutiques utilitzades per reduir el reservori del virus, mitjançant l'aplicació de tecnologies de seqüenciació d'última generació i la integració de dades multi-òmiques.
Exploring potential associations between the human microbiota and reservoir of latent HIV.
Lamivudine modulates the expression of neurological impairment-related genes and LINE-1 retrotransposons in brain tissues of a Down syndrome mouse model.
Vaccination with an HIV T-Cell Immunogen (HTI) Using DNA Primes Followed by a ChAdOx1-MVA Boost Is Immunogenic in Gut Microbiota-Depleted Mice despite Low IL-22 Serum Levels.
Vaccination with an HIV T-cell immunogen induces alterations in the mouse gut microbiota.
Somatic transposition and meiotically driven elimination of an active helitron family in Pleurotus ostreatus.