Skip to main content
Close

Identificada la via d'entrada que utilitza el VIH per infectar les cèl•lules del sistema immune

Un nou estudi, liderat per l'investigador ICREA Javier Martínez-Picado, de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, demostra per primera vegada quina és la via d'entrada que utilitza el VIH quan infecta les cèl·lules del sistema immune anomenades dendrítiques, que es converteixen en nous focus d'infecció en lloc de desenvolupar el seu rol d'eradicar el virus. Conèixer aquesta via d'entrada és essencial per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per combatre el VIH. L'estudi, que es publica avui a la revista Blood, ha comptat amb la col·laboració de les unitats d'Immunologia i Anatomia Patològica de l'Hospital Germans Trias i Pujol i del Departament de Microbiologia de la Universitat de Boston.

Quan un patogen entra en el nostre organisme, les cèl·lules dendrítiques juguen un paper clau en l'organització de la resposta immune. La seva funció consisteix a patrullar en l'organisme i capturar els agents infecciosos que ens envaeixen. En condicions normals, una vegada que les dendrítiques han capturat patògens com ara el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH), les cèl·lules maduren i són capaces de degradar i presentar-los a la seva principal diana: els limfòcits T CD4, que generen llavors anticossos específics davant l'agent invasor. No obstant això, el nou descobriment demostra com el VIH pot entrar sense ser degradat i infectar les cèl·lules dendrítiques, escapant de la ruta habitual de degradació de patògens i també del mecanisme d'entrada viral clàssic que utilitzen altres virus.

Quan les cèl·lules dendrítiques carregades de virus entren en contacte amb limfòcits T CD4, en lloc de presentar virus degradat, alliberen a l'exterior una gran quantitat de partícules virals competents que infecten de forma altament eficient als limfòcits T CD4, les principals dianes de la infecció pel VIH. D'aquesta manera, les dendrítiques actuen com a veritables cavalls de Troia, i el seu contacte amb els limfòcits T CD4, que en un principi hauria d'afavorir l'establiment d'una resposta immune adequada contra el virus, es converteix en un escenari ideal per a la infecció de noves cèl·lules i la progressió de la malaltia.

L'estudi demostra per primera que el VIH utilitza la mateixa via d'entrada a les cèl·lules dendrítiques madures que unes partícules anomenades exosomes que genera el sistema immune per a transmetre informació sobre el tipus d'agent infecciós que ens ataca. Els exosomes tenen, entre altres funcions, la capacitat d'estimular la resposta immune en zones allunyades del focus d'infecció. D'aquesta forma, les cèl·lules dendrítiques madures són capaços de capturar i internalitzar exosomes que viatgen des dels focus de la infecció, permetent que es transmetin als limfòcits T CD4 i que aquests produeixin en última instància els anticossos necessaris per combatre la infecció. Però quan les cèl·lules dendrítiques interioritzen el VIH per la via d'entrada dels exosomes, aquestes es converteixen en emissors de la infecció a altres parts de l'organisme.

Segons Martínez-Picado, "les similituds que hem trobat entre el mecanisme d'entrada del VIH i el mecanisme natural d'entrada de les partícules del sistema immune anomenades exosomes, encara no ens ajuden a poder dissenyar una teràpia per frenar un dels mecanismes de disseminació de la infecció més eficients, ja que cal dissenyar una estratègia que sigui capaç de frenar l'entrada del VIH però no la dels exosomes, que són imprescindibles per desenvolupar una bona resposta immunitària. Per això és necessari seguir treballant en la recerca d'un mecanisme molecular que els diferenciï.”

L'estudi també demostra que els exosomes i el VIH s'acumulen en el mateix compartiment o vesícula intracel·lular, i que les seves rutes de transmissió des d'aquest compartiment intracel·lular als limfòcits T CD4 també tenen grans similituds.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: