Identificació de neoantígens per lluitar contra el càncer
Petites proteïnes de les cèl·lules cancerígenes anomenades neoantígens desperten el sistema immunitari i són clau per al disseny de nous tractaments d'immunoteràpia contra el càncer, la revista Annals of Oncology posa en context la seva predicció i aplicacions clíniques
El sistema immunitari està en vigilància constant perquè res s’allunyi de la normalitat i ens protegeix davant de qualsevol element estrany que intenti circular pel nostre cos. Hi ha situacions en què les cèl·lules cancerígenes pateixen mutacions que porten a la producció de petites proteïnes considerades estranyes pel nostre sistema immunitari, anomenades neoantígens. Aquestes proteïnes aberrants, desperten les alarmes i fan que el cos comenci a lluitar contra el càncer. Avui, la prestigiosa revista Annals of Oncology, publica un article que posa en context l'ús de neoantígens per la immunoteràpia contra el càncer i les tècniques disponibles per a predir-los i identificar-los, juntament amb recomanacions proporcionades pel grup de treball de Medicina de Precisió de la European Society for Medical Oncology.
"Aquest article, dut a terme per alguns dels millors oncòlegs, bioinformàtics i immunòlegs d’arreu del món, permet tenir una visió general de tota la feina feta en el camp dels neoantígens, una àrea amb un gran potencial en la lluita contra el càncer", explica Leticia De Mattos-Arruda, primera autora de l'article i investigadora principal de el grup Neoantígens i Vacunes Terapèutiques Contra el Càncer a IrsiCaixa. Per poder detectar aquestes petites proteïnes, els investigadors busquen les mutacions que han desencadenat la seva producció. Per a això, hi ha tècniques de seqüenciació d'última generació que permeten ‘llegir’ el codi genètic de cada pacient i identificar aquestes mutacions, acumulant quantitats ingents d'informació que requereixen una anàlisi detallada que permeti organitzar les dades i seleccionar les més rellevants. "Tot això requereix eines molt ràpides i potents que ens permetin treballar amb totes aquestes dades i tenir resultats a una velocitat assequible per al pacient", detalla De Mattos-Arruda.
La identificació d'aquests neoantígens revela als investigadors una via per poder activar el sistema immunitari i combatre el càncer. "Juntament amb De Mattos-Arruda estem treballant en la creació de vacunes basades en neoantígens", explica Julià Blanco, investigador del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular a IrsiCaixa i un dels autors de l'article.
"Anem cap a la immunoteràpia de precisió, una medicina més personalitzada en la qual puguem trobar quins neoantígens té cada persona per poder dirigir les seves defenses en contra de les cèl·lules cancerígenes que els estan produint", conclou De Mattos-Arruda.