El consorci EpiStem renova el seu nom per IciStem
El projecte europeu que investiga una cura potencial del VIH mitjançant el trasplantament de cèl•lules mare adopta el nou nom per reflectir millor l'expansió internacional de les seves activitats
Com a conseqüència de l'expansió de les activitats internacionals d’EpiStem, projecte europeu per investigar una cura potencial del VIH mitjançant el trasplantament de cèl·lules mare, el consorci renova el seu nom pel d’IciStem, (Col·laboració Internacional per guiar i investigar una cura potencial del VIH mitjançant Trasplantament de Cèl·lules Mare, per les seves inicials en anglès).
Durant els últims mesos, pacients de fora d'Europa han estat inclosos en el projecte. Des de la roda de premsa celebrada amb motiu de l'AIDS Conference de Durban, Sud-Àfrica, el projecte ha rebut una gran atenció internacional i s'ha reforçat l'intercanvi d'informació amb centres no europeus. Per aquest motiu, el 12 setembre 2016 EpiStem va passar a dir-se IciStem, nom que pretén reflectir de manera més precisa la naturalesa global del projecte i el seu ampli compromís amb l'atenció mèdica. En línia amb l'adopció del nou nom, el lloc web passarà a ser www.icistem.org
L'equip del projecte es manté, codirigit per Javier Martínez-Picat, investigador ICREA de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa (Barcelona, Espanya) i Annemarie Wensing, viròloga clínica de l'University Medical Center Utrecht (Països Baixos).
Sobre IciStem
Des del 2014, IciStem se centra en la investigació de pacients infectats pel VIH que reben cèl·lules mare d'una altra persona (trasplantament al·logènic de cèl·lules mare) en un estudi observacional. Tots els pacients se sotmeten a aquest procediment degut a les seves condicions hematològiques, potencialment mortals. El projecte investiga una cura potencial per a aquests pacients, amb l'objectiu de comprendre els mecanismes biològics que condueixen a la reducció dels reservoris virals en el cos i identificar casos potencials d'eradicació/remissió del VIH-1. IciStem no és un assaig clínic, però monitoritza sistemàticament als pacients abans i durant llargs períodes de temps després del trasplantament.
El finançament de IciStem prové del amfAR Research Consortium on HIV Eradication (ARCHE), un programa de The Foundation for AIDS Research, amfAR.
Els investigadors d’IciStem formen un consorci d’hematòlegs, especialistes en malalties infeccioses, viròlegs, immunòlegs i especialistes de bancs de sang i teixits de França, Alemanya, Espanya, Països Baixos i Regne Unit, que col·laboren amb metges de tot el món per incloure en el projecte a pacients i estudiar mostres de sang i teixit abans i després del trasplantament de cèl·lules mare.
Per a més informació sobre el projecte, contactar amb IciStem@umcutrecht.nl o consultar www.icistem.org