Dia Mundial contra la Sida: Cinc anys divulgant sobre recerca i fomentant la prevenció entorn del VIH/sida
Els programes IrsiCaixa Divulgació i Xplore Health ajuden a difondre els conceptes bàsics entorn del VIH/sida i la recerca en aquest camp, amb l’objectiu últim de fomentar la prevenció i les vocacions científiques. Les activitats estan dirigides a estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau superior. Des de la seva posada en marxa, durant el curs 2011-12, més d’11.000 persones han participat en activitats didàctiques d’aquesta temàtica.
- Per una banda, s’ofereixen les jornades participatives Què en saps del VIH/sida?, a les quals han assistit 4.730 persones des del curs 2011-12. Per altra banda, els tallers d’experiments Investiga la vacuna del VIH han arribat a 6.339 persones.
- Les activitats són impulsades per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” per donar resposta a la necessitat social de prevenció de la infecció pel VIH. Segons el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH i la Sida, ONUSIDA, en lloc de reduir-se, el nombre de noves infeccions en adults als EEUU, Europa occidental i central s’ha mantingut estable des de l’any 2000. L’any 2014 hi ha haver 85.000.
L’any 2014 es van produir 2 milions de noves infeccions pel VIH al món. La xifra és un 35% inferior a la de l’any 2000, però aquesta tendència a la baixa no és igual a totes les regions del planeta. Segons l’informe How AIDS changed everything publicat aquest any pel Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH i la Sida, ONUSIDA, a zones com els EEUU i l’Europa occidental i central el nombre de nous casos s’ha mantingut estable des de l’any 2000, amb 85.000 noves infeccions durant 2014. Això vol dir que en aquests països, entre ells Espanya, avui dia s’infecta el mateix nombre de persones que fa 15 anys. Per aquest motiu, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” impulsen els programes educatius IrsiCaixa Divulgació iXplore Health, que tenen com a objectiu apropar la recerca biomèdica a les aules, amb l’objectiu últim de promoure la prevenció i fomentar les vocacions científiques. Des de la seva posada en marxa, ara fa 5 anys, les activitats presencials sobre VIH/sida d’ambdós programes han arribat a 10.818 estudiants i més de 250 professors.
Per una banda, el programa IrsiCaixa Divulgació conté eines multimèdia per a alumnes, recursos per a professors i tallers i jornades participatives de reflexió. Aquest curs celebra la seva cinquena edició. Una de les activitats que inclou són jornades on els estudiants coneixen els aspectes bàsics de la infecció i realitzen una activitat participativa per avaluar el seu grau de coneixement de la infecció i de tolerància cap a les persones portadores del virus. També escolten a un testimoni, que intervé per sorpresa al final de la sessió i els explica en primera persona com li ha canviat la vida ser portador del VIH. Al final, s’obre un torn de preguntes on els alumnes poden resoldre tots els seus dubtes sobre ciència, salut sexual i les repercussions que la infecció té a nivell social. Tot això “ajuda a avançar en la lluita contra l’estigma de la malaltia i serveix per atraure a joves que es vulguin dedicar a la ciència”, explica Roger Paredes, investigador d’IrsiCaixa que ha moderat algunes de les jornades. En aquest sentit, tant la campanya Sin estigmas del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat amb motiu del Dia Mundial de la Sida 2015 com l’informe ¿Cómo podemos estimular una mente científica?, editat per l’Obra Social “la Caixa”, la FECYT i Everis, corroboren la importància d’aquest projecte.
Un total de 4.628 joves han pogut gaudir d’aquestes jornades al llarg dels seus 5 anys d’història, dels quals més de 1.800 ho van fer durant el curs passat. Enguany el programa inclourà 10 xerrades destinades a alumnes d’entre 3er d’ESO i 2n de Batxillerat, que se celebraran a Can Ruti (Badalona), a CosmoCaixa de Barcelona i els CaixaForum de Lleida, Tarragona, Girona i Saragossa. Podeu consultar les dates aquí.
“Actualment s’ha perdut una mica la por a la sida, gràcies en part a que els tractaments antiretrovirals permeten portar una vida normal, i a que es percep la proximitat d’una solució definitiva”, afirma el director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet. “Mentre aquest moment no arribi, hem d’evitar al màxim una infecció que obliga a un tractament de per vida. S’han de fer més campanyes de prevenció i incidir amb elles especialment dins l’àmbit educatiu. És essencial treballar l’educació sexual a les escoles, perquè a més de la sida també s’han de prevenir altres malalties de transmissió sexual”, continua.
Experiments amb mostres reals d’un prototip de vacuna
En el marc d’IrsiCaixa Divulgació i Xplore Health també s’ofereix als alumnes l’oportunitat d’experimentar en la seva pròpia pell com és el dia a dia dels científics que es dediquen a la recerca biomèdica. Als tallers Investiga la vacuna del VIH els joves analitzen mostres reals d‘un prototip de vacuna d’IrsiCaixa amb els mateixos instruments que utilitzen els científics als laboratoris. Durant els últims 5 anys han realitzat aquesta activitat 6.190 alumnes i més de 150 professors, amb un increment de participació que s’ha mantingut any rere any. Només l’any passat la van realitzar 2.218 estudiants. Aquest curs, els tallers tindran lloc al CosmoCaixa de Barcelona i els CaixaForum de Lleida, Tarragona, Girona i Saragossa (aneu aquí per veure les dates).
A més del treball presencial, IrsiCaixa Divulgació, Xplore Health i Educaixa ofereixen també la possibilitat de treballar amb eines multimèdia i propostes didàctiques des de l’aula. Durant el curs 2014-15, les webs d’IrsiCaixa Divulgació i Xplore Health van acumular 82.035 sessions i 226.467 pàgines vistes.