Cinc anys de recerca a Can Ruti demostren la necessitat d’implantar controls rutinaris del Virus del Papil·loma Humà en anus en homes i dones VIH + independentment de la seva pràctica sexual
1. La Unitat de VIH de l’Hospital Universitari “Germans Trias i Pujol” (Can Ruti) de Badalona porta treballant i oferint servei de detecció (cribatge), diagnòstic i control de la infecció pel virus del papil•loma humà (VPH), així com el tractament de les lesions causades per la infecció pel VPH a tots els pacients VIH positius que es visiten des de l’any 2004.
2. Aquest projecte s’ha realitzat durant aquests cinc anys gràcies a la col·laboració de la Unitat de VIH de Can Ruti amb especialistes multidisciplinaris de la Fundació Lluita contra la SIDA, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’empresa General Lab.
3. Can Ruti és un dels primers hospitals d’Europa que ofereix aquest tipus de servei a tots els pacients VIH+, i que tracta les lesions precanceroses detectades mitjançant rajos infrarojos, que permeten eliminar la lesió a la mateixa Unitat, sense haver de passar per quiròfan, amb mínimes molèsties pel pacient i molt bons resultats, evitant així l’ingrés.
Els resultats obtinguts en aquests cinc anys de medicina preventiva i recerca mostren un elevat percentatge de persones VIH+ co-infectades amb el VPH. Degut a la debilitat del seu sistema immunitari, tenen menor probabilitat d’eliminar el virus del Papil•loma, i, per tant, l’evolució de la infecció és pitjor que en les persones VIH negatives, donant-se més casos de lesions premalignes i càncers.
Aquests cinc anys d’experiència aporten evidències dels beneficis del control rutinari de la infecció pel VPH en el grups de major risc que són les dones i els homes que tenen sexe amb homes i que són VIH positius.
A més a més, en el cas de la localització del VPH en anus, tot i que els homes que practiquen sexe amb homes són els més afectats, l’estudi també demostra que els homes i les dones VIH+ que no practiquen sexe anal també poden estar infectats pel VPH en aquesta zona, i, per tant, el seguiment d’aquests pacients permetrà determinar si cal fer controls rutinaris a totes les persones VIH+ a nivell ano-rectal.
Les conclusions presentades avui durant una roda de premsa són fruit d’un seguit de publicacions científiques internacionals obtingudes durant els darrers cinc anys gràcies a la col•laboració de la Unitat de VIH de Can Ruti amb especialistes mutlidisciplinaris de la Fundació Lluita contra la SIDA, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’empresa General Lab, que han servit per consolidar dues cohorts de pacients VIH + sense antecedents de patologia genital associada: una d’homes i un altra de dones.
La infecció per VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent (un 75% de la població l’adquirirà al llarg de la seva vida). En persones sanes, en la majoria dels casos el VPH és eliminat pel propi cos de manera natural sense provocar cap lesió, però, en algunes ocasions aquesta infecció està associada al desenvolupament de lesions precursores de càncer que es poden eliminar amb un tractament adequat. En el pitjor dels casos aquestes lesions poden evolucionar a càncers, principalment de coll uterí i anus, però també més rarament de cavitat oral i penis.
Conclusions
La cohort d’homes ha aportat informació poc coneguda fins ara: l’elevada prevalença d’infecció pel VPH en anus en pacients VIH positius sense antecedents de patologia anal, tant en homosexuals (88%) com en heterosexuals (45%) així com de lesions precursores de càncer anal (un 43% dels homes en total).
Respecte a les dones, els resultats obtinguts mostren que la prevalença del VPH en el cèrvix és d’un 60%. Els resultats indiquen que la majoria de les pacients (80%) mantenen de forma persistent la infecció durant un mínim de tres anys, i que un 40% d’aquestes dones evoluciona cap a una lesió pre-cancerosa de coll d’úter. En aquest grup de dones també s’ha estudiat l’impacte dels nous tractaments antirretrovirals d’alta eficàcia (TARGA) en la reducció de la infecció pel VPH i en l’aparició de lesions associades al VPH. Els diferents treballs han dut a concloure que el fet de controlar la càrrega de VIH i de millorar el nombre de cèl•lules immunitàries amb el TARGA està associat a una reducció de les lesions cervicals. Aquests resultats suggereixen que l’inici de la teràpia antirretroviral hauria de ser el més precoç possible tant en homes com dones.
Finalment, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa amb el suport de l’empresa General Lab, ha contribuït en l’estandardització i publicació de noves tècniques de diagnòstic mol•lecular per a la determinació del genotipus de virus implicats i de l’estat d’integració del virus en les cèl•lules epitelials com a possible marcador de progressió cap a càncer.
Els Controls Rutinaris a la Unitat de VIHEn el cas de detectar-se alguna anormalitat en la citologia anal del pacient, es realitza una anuscòpia d’alta resolució a fi de poder visualitzar la lesió, fer-ne una biòpsia i determinar el tractament. La majoria de lesions s’estan tractant amb una senzilla tècnica basada en infrarojos que permet eliminar-les a la mateixa consulta sense que el pacient hagi de passar per quiròfan, amb les mínimes molèsties i molt bons resultats. La Unitat de VIH de Can Ruti ha estat la primera Unitat de l’Estat espanyol on s’ha començat a emprar aquesta tècnica de forma ambulatòria.