Skip to main content
Close

Bonaventura Clotet inaugura la 5ª edició del Màster Universitari en Patogènesi i Tractament de la Sida

img_7979.jpg

El màster ofereix una visió àmplia dels camps de la immunologia i la virologia, amb una atenció especial als tractaments antiretrovirals i a les vies d'eradicació del virus. També es treballa la gestió de l'activitat científica i es convida a la reflexió sobre la interacció entre ciència i societat i la necessitat d’una recerca responsable.

  • El programa és fruit de la col·laboració entre l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Escola Universitària d’Infermeria i Fisioteràpia Gimbernat.
  • Els alumnes d’aquesta edició, que provenen de camps com la Medicina, la Biotecnologia i la Bioquímica, s’integraran fins al juny en els grups de recerca d’IrsiCaixa.

El director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha donat la benvinguda aquesta setmana als estudiants de la nova edició del Màster Universitari en Patogènesi i Tractament de la Sida, del qual n’és el coordinador. Des d’ara i fins al juny, el programa aprofundirà en els camps de la immunologia i la virologia, centrant-se especialment en els tractaments antiretrovirals i les vies d’eradicació del virus. També es dedicarà una atenció especial a altres retrovirus i a les seves implicacions potencials en diferents patologies humanes, a la gestió de l’activitat científica i a la interacció entre ciència i societat. El màster és un programa oficial de la Universitat Autònoma de Barcelona, impartit a través de l’Escola Universitària d’Infermeria i Fisioteràpia Gimbernat i organitzat en conveni amb l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

Clotet ha destacat que, més enllà d’ampliar els coneixements dels alumnes sobre virologia i immunologia, el màster està dissenyat per que el treball conjunt amb investigadors i el descobriment de noves tècniques per a la recerca desperti la seva curiositat i potenciï la seva vocació científica. “Esperem que la idea de cursar aquest màster us faci la mateixa il·lusió que ens fa a nosaltres organitzar-lo”, ha desitjat Bonaventura Clotet.

 

Participació en la recerca de l’institut

El programa s’estructura en set mòduls, que estan coordinats per investigadors sèniors. Les sessions teòriques s’impartiran a IrsiCaixa i a l'Hospital Germans Trias, incloent alguna sessió oberta al públic.

Els estudiants d’aquesta edició, que provenen de camps com la Medicina, la Biotecnologia i la Bioquímica, podran optar entre fer pràctiques al laboratori de bioseguretat d’IrsiCaixa o a la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol. “Les pràctiques no són projectes únicament enfocats cap a l’aprenentatge, sinó que tot l’alumnat participarà en els projectes de recerca actuals de l’institut”, ha explicat el coordinador de les pràctiques del màster i cap del grup de Patogènesi del VIH d’IrsiCaixa, José Esté. D’aquesta manera, interaccionant amb els diferents grups de recerca d’IrsiCaixa, els alumnes podran aplicar els coneixements i tècniques que estudiaran a cadascun dels mòduls i conèixer una gran varietat de disciplines dins del camp de l’estudi del VIH i altres retrovirus, fet poc habitual en altres centres.

 

Gestió científica i recerca responsable

També s’oferiran als alumnes coneixements sobre gestió de l'activitat científica, amb l'objectiu que adquireixin els coneixements bàsics complementaris per poder desenvolupar amb èxit una carrera investigadora. Per últim, se’ls convidarà a reflexionar sobre la interacció entre ciència i societat i la importància de desenvolupar una activitat científica que respongui millor a les necessitats i expectatives de la societat i que es dugui a terme amb més col·laboració entre els diferents actors socials (indústria, entitats de la societat civil, polítics, educadors, etc.), també coneguda com a recerca responsable.

Per a Manu Sáez, un dels alumnes d’aquesta edició, especialitzar-se en “un virus amb tanta facilitat per evadir-se és tot un repte”, i més, continua, tractant-se d’un virus que desencadena una síndrome tan estesa com és la sida. Una altra estudiant, Maria Pujantel, afegeix que especialitzar-se en VIH no només li permetrà dedicar-se a la recerca sobre el VIH/sida, sinó que li oferirà una visió àmplia sobre “el més expert dels virus”. “Conèixer com funciona pot servir per aprofitar-se dels seus avantatges per combatre altres virus”, afegeix. 

 

Compromís amb la docència

Aquesta és ja la cinquena edició del Màster en Patogènesi i Tractament de la Sida, la tercera com a títol oficial, que va ser creat fruit de la necessitat de formar professionals amb coneixements específics en recerca clínica i bàsica en aquesta àrea. Complementàriament, des d’octubre de 2013, la Universitat de Vic i la seva Càtedra de la Sida i Malalties relacionades mantenen un conveni amb IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida, per tal de generar i difondre coneixement científic i tecnològic en l’àmbit de la infecció pel VIH i altres camps com ara l’envelliment, l’hepatitis, la fatiga crònica i el càncer. L’institut disposa cada any de nombrosos investigadors en formació predoc i postdoc, a més de coordinar, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, els programes educatius Xplore Health i IrsiCaixa Divulgació, que tenen com a objectiu apropar la recerca biomèdica als joves.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: