120 estudiants de secundària de Mallorca debaten amb experts els seus coneixements sobre el VIH i la sida a CaixaForum Palma
Els joves, alumnes d’ESO i Batxillerat, han participat a la jornada 'Què en saps sobre el VIH/sida?' a CaixaForum Palma. L’activitat permet als estudiants avaluar el seu grau de coneixement sobre la infecció i de tolerància cap a les persones portadores del virus. Des que es va posar en marxa, el curs 2011-12, més de 8.500 joves l’han realitzat a Catalunya, Madrid, Aragó i Andalusia. Aquest és el primer cop que se celebra a les Illes Balears.
Tot i que el nombre de nous diagnòstics de VIH a Espanya ha experimentat una lleugera tendència a la baixa en els últims anys, cada any es registren milers de noves infeccions. Només el 2017, es van notificar 3.381 nous casos de VIH, dels quals 163 van ser a les Illes Balears. Per aquest motiu, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Obra Social “la Caixa” impulsen els programes educatius IrsiCaixa Divulgació i Xplore Health, que tenen com a objectiu promoure la prevenció, apropar la recerca biomèdica a les aules i fomentar les vocacions científiques. Dins del programa IrsiCaixa Divulgació, avui ha tingut lloc per primer cop a CaixaForum Palma la jornada Què en saps sobre el VIH/sida?, que pretén fomentar el debat i la reflexió sobre el VIH/sida, la seva prevenció i l’estigma, a estudiants de secundària, Batxillerat i cicles formatius. Hi han participat 120 estudiants de 4 centres de Mallorca.
El 82,5% de les noves infeccions a Espanya l’any 2017 van ser per via sexual; a l’igual que el 91,4% de les que es van registrar a Balears. Per aquest motiu, i sense descuidar altres formes de transmissió, és necessari implementar i reforçar actuacions eficaces per prevenir la transmissió per aquesta via. Aquest és un dels objectius de l’activitat d’avui, en què un investigador d’IrsiCaixa ha parlat amb els joves sobre el virus, les seves vies de transmissió i prevenció i la recerca actual que es fa contra la malaltia, a més d’avaluar l’estigma que pateixen les persones que tenen la infecció. A continuació, una persona ha compartit amb els joves la seva experiència des que va contraure el virus. Al final, s’ha obert un torn de preguntes en què els alumnes han pogut resoldre els seus dubtes sobre ciència, salut sexual i les repercussions que la infecció té a nivell social. Tot això “ajuda a avançar en la lluita contra l'estigma de la malaltia i serveix per atraure joves que es vulguin dedicar a la ciència”, explica Rosina Malagrida, responsable del Living Lab de Salut d'IrsiCaixa, des d’on es coordinen els dos programes.
Des de la seva posada en marxa, el curs 2011-12, aquesta activitat ha arribat a 8.538 estudiants de Catalunya, Madrid, Andalusia i Aragó. Aquest és el primer cop que se celebra a Balears. A les illes, el nombre de nous casos s’ha anat incrementant des del 2014, quan es van registrar 138 casos, fins a 163 el 2017.