Skip to main content
Close

Identificades noves possibles dianes pel desenvolupament de la vacuna contra el VIH

Investigadors liderats des de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, han demostrat que les cèl·lules infectades pel VIH quan generen proteïnes virals, també en generen de defectuoses que provoquen una resposta immunitària. Fins i tot, s’ha comprovat que, al laboratori aquesta resposta immunitària és capaç de bloquejar el cicle d’infecció del virus. Aquestes proteïnes, generades per errors en els diferents mecanismes que les cèl•lules duen a terme des de que un virus les penetra fins que comença a multiplicar-se, representen novedoses dianes terapèutiques.

En l’estudi que es publica avui a la Journal of Experimental Medicine, el professor d’investigació ICREA i investigador d’IrsiCaixa Christian Brander, que actualment és també coordinador científic de l’ambiciós programa de recerca de la vacuna del VIH anomenat HIVACAT, ha coordinat un grup d’investigadors d’IrsiCaixa amb investigadors de la Universitat de Harvard, a Boston, de la Microsoft Research i de la British Columbia, al Canadà, amb la finalitat comuna de cercar noves dianes contra el VIH. L’estudi ha analitzat informació genètica de més de 600 individus i de més de 500 variants del virus.

Fins ara els estudis s’havien focalitzat majoritàriament en estudiar la resposta immunitària contra el VIH centrada en com el sistema immunitari interacciona amb les proteïnes del virus, però no s’havien centrat en les proteïnes que es generen per error en la traducció dels gens dels virus.

Amb els estudis duts a terme fins l’actualitat s’havia demostrat que la resposta immunitària contra cadascuna de les proteïnes “normals” influencia en les mutacions dels virus donat que només proliferaran aquelles mutacions que siguin capaces d’escapar d’aquestes respostes. Amb el nou estudi, es posa de manifest que d’ara endavant per preveure l’evolució que un virus tindrà en un individu i en determinades poblacions, caldrà també tenir en compte les proteïnes generades per error.

Prèviament ja s’havien publicat alguns articles en què els científics descrivien les principals raons que duen a la immensa diversitat del virus de la sida a nivell global, que presenta tantes mutacions en una sola persona infectada com les que presenta el virus de la grip a tot el món en un any. D’entre els articles publicats, destaca el paper publicat a Nature el març de 2009, en què Christian Brander ja va participar, on es demostrava que la immensa diversitat del VIH al món depen de la genètica predominant en cada zona del planeta, i concloïa que caldrà tenir molt en compte el perfil genètic de les diferents regions a les que es vol adreçar la vacunació. Segons Brander, amb el nou estudi “es demostra que també caldrà tenir en compte l’existència de la resposta immunitària contra les proteïnes que es generen per error, i, fins i tot, creiem que caldrà incloure algunes d’aquestes proteïnes en el desenvolupament de vacunes contra el VIH”.

 

Sobre HIVACAT

El projecte de recerca i desenvolupament de la vacuna per a la SIDA HIVACAT es desenvolupa mitjançant un consorci públic-privat , sense precedents a Espanya i que situa el nostre país en la primera línea internacional de la recerca desenvolupada en aquest àmbit. Integrat pels dos centres de recerca més consolidats i importants que actualment hi ha sobre la SIDA, com són l’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i el Servei de Malalties Infeccioses i SIDA de l’Hospital Clínic de Barcelona, HIVACAT investiga en el desenvolupament de la nova vacuna contra el VIH en coordinació amb ESTEVE i amb el suport de la Fundació La Caixa, del Departament de Salut i del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic. El consorci suposa la primera experiència significativa de col•laboració en aquest àmbit entre administració, investigadors i empresa.

Ambdós centres desenvolupen la recerca al costat de 7.500 malalts que es beneficien de la ràpida incorporació dels nous tractaments desenvolupats en els mateixos centres i de les innovacions adquirides a nivell internacional. HIVACAT compta amb un equip integrat per més de 60 científics formats en centres investigadors de prestigi internacional com la Universitat de Harvard als Estats Units, l’Institut Pasteur de París o el Royal Free Hospital de Londres.

A Espanya el projecte està codirigit pel Dr. Bonaventura Clotet de l’Hospital Germans Trias i Pujol i pel Dr. Josep Maria Gatell de l’Hospital Clínic, però també cal destacar la incorporació de l’investigador Christian Brander provinent de la Universitat de Harvard (Boston, Estats Units), qui abandonà la universitat per incorporar-se a l’Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa com a coordinador de l’HIVACAT, adscrit a la Institució de la Generalitat ICREA.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: