Divulgació
Volent establir i enfortir els vincles entre la societat i la ciència, IrsiCaixa ha sigut un agent promotor de la divulgació científica des dels seus orígens.
![Imatge Divulgació](/sites/default/files/styles/3_1_small/public/2022-12/05_03_Divulgacio.jpg?h=e5aec6c8&itok=f0bVqefc)
Activitats amb estudiants
Actualment, l’Institut impulsa, juntament amb la Fundació “la Caixa”, un programa de difusió dels conceptes bàsics entorn el VIH/sida i la recerca en aquest camp que té com a objectiu contribuir a la prevenció i fomentar l’interès per la ciència entre l’alumnat. Per fer-ho, el programa compta amb:
-
Recursos multimèdia per a l’alumnat i el professorat: inclou activitats per aprendre com infecta el VIH, com es transmet i com es pot prevenir, com funcionen els fàrmacs, o quina recerca s’està desenvolupant, entre d’altres.
-
Tallers d’experiments sobre la vacuna del VIH: taller de recerca biomèdica per a que estudiants de secundària puguin investigar, amb tècniques i instruments que es troben als laboratoris de recerca, si una proteïna concreta del virus podria ser eficaç per a desenvolupar una vacuna per protegir la població de diferents continents. Reserves: EduCaixa
-
Jornades participatives de reflexió “Què en saps del VIH/sida?”: jornades de divulgació on s’exposa l’estat actual de la infecció i la seva recerca, i on es convida a l’alumnat a qüestionar-se i debatre diferents aspectes. Reserves: EduCaixa
![Imatge Divulgació](/sites/default/files/2022-11/05_03_Divulgacio_text_tallers%20a%20centres%20penitenciaris.jpg)
Tallers a centres penitenciaris
D’altra banda, IrsiCaixa organitza tallers participatius a centres penitenciaris de Catalunya amb l’objectiu de fomentar la prevenció, informar de l’estat actual de la recerca i disminuir l’estigma associat al VIH. Hi participen una investigadora d’IrsiCaixa, que treballa els aspectes relacionats amb el virus, la recerca i l’estigma, i una persona VIH+, que parla sobre la seva experiència personal i el que suposa conviure amb el virus.
Mitjançant la participació, el programa aconsegueix que tant interns com treballadors valorin el seu nivell d’exposició al virus i l’estigma que s’hi associa.
La prova pilot es va fer al centre penitenciari Brians 2, l’any 2018. Des del 2019 el projecte es duu a terme a quatre centres penitenciaris de Catalunya i compta amb la col·laboració de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Generalitat de Catalunya.