El repte de fer recerca amb persones

Més notícies Blog 365
10/03/2017

El repte de fer recerca amb persones

Com a investigadors biomèdics, el nostre objectiu últim és curar una malaltia, millorar la qualitat de vida de les persones, evitar morts. En el nostre cas, a IrsiCaixa treballem cada dia per intentar eradicar una infecció, la del virus del VIH, i una malaltia, la sida, que actualment afecten a 37 milions de persones arreu del món i que només l’any 2015 va causar 1,1 milions de morts.

El primer pas en aquest llarg camí sol iniciar-se des de l’observació de la malaltia i dels problemes que comporta. Moltes de les preguntes i hipòtesis que es generen es contesten al laboratori, mitjançant el que es coneix com a recerca pre-clínica. En el cas del desenvolupament de nous candidats a vacuna, aquesta etapa inclou molts anys d’experimentació en el laboratori i en models animals, on es testen els primers prototips.

Tot per aconseguir arribar a una fase clínica també molt llarga, d’experimentació en humans, on el paper dels voluntaris que participen en els assajos clínics és essencial. Sense ells, la feina feta per nosaltres durant anys no podria avançar. Durant l’etapa de recerca clínica, és bàsic poder provar aquella estratègia primer a petita escala per garantir la seguretat dels pacients i comprovar l’eficàcia del que s’avalua, abans de fer-ho en assajos més grans per tal d’aplicar-ho a nivell general. Es tanca així un cercle de recerca establert entre el pacient i el laboratori, i que té com a objectiu final retornar al pacient.

Fa poques setmanes, vam presentar a Seattle els resultats preliminars d’un assaig clínic de vacuna terapèutica (per a persones infectades) contra el VIH. En aquest assaig hi van participar 15 persones que van iniciar el tractament antiretroviral als pocs dies o setmanes d’haver estat diagnosticats de la infecció pel VIH, i que feia anys ja havien participat en un altre assaig de vacuna. L’any passat, tots van rebre 2 dosis d’una vacuna experimental desenvolupada per la Universitat d’Oxford i tres infusions d’un fàrmac, Romidepsina, comercialitzat com a quimioteràpic però que s’ha demostrat també eficaç en despertar el virus latent dins de l’organisme. Dins de l’estudi, 14 participants van deixar de prendre el tractament antiretroviral per comprovar si la vacuna i el fàrmac aconseguien controlar el virus.

IrsiCaixa és el promotor d’aquest estudi, co-dirigit juntament amb la Fundació Lluita contra la Sida i que s’ha portat a terme a l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i el centre comunitari BCN Checkpoint. Els resultats preliminars són encoratjadors: per primer cop, 5 persones infectades estan controlant el virus per si soles durant períodes llargs de temps, sense necessitat de prendre tractament antiretroviral. És una primera senyal positiva, que ens indica que anem pel bon camí.

 

Temps i sacrificis

L’estudi, però, és molt complex i requereix molt temps i sacrificis per part de tot l’equip investigador i, sobretot, dels pacients. Els participants van haver d’acudir a l'hospital per rebre les dues dosis de la vacuna i van estar ingressats dia i mig per a l’administració de la primera dosi de Romidepsina, i durant 12 hores per a la segona i la tercera dosi. A més, durant l’aturada del tractament antiretroviral es visiten setmanalment per tal de saber si el virus rebota o es manté controlat. A aquest esforç s’hi suma el risc (mai nul) dels possibles efectes adversos que, afortunadament en aquest cas, van ser majoritàriament lleus.

En ocasions, els participants en els assajos clínics reben una remuneració econòmica que intenta pal·liar els efectes d’haver de faltar a la feina (en alguns casos agafant dies de vacances o permisos sense retribuir) i sotmetre’s a controls mèdics i proves, però que en cap cas compensa tots aquests sacrificis. Els voluntaris no ho fan per diners. D’entrada, clar està, se situa l’esperança d’arribar a curar-se de la infecció, però també hi influeix el seu entusiasme per contribuir a la recerca, de sentir-se partícips d’un estudi que pot canviar el curs de la història del VIH. Això no treu que durant el desenvolupament de l’estudi hi hagi moments en què es barregen sentiments de cansament, de desil·lusió o fins i tot de decepció, si no s’arriba als resultats esperats.

 

La informació, un element clau

La Recerca i Innovació Responsables (RRI, de les seves sigles en anglès), promou actualment que els processos de recerca i innovació es portin a terme amb i per a la comunitat. Seguint aquesta línia, nosaltres intentem fer tot el que és en la nostra mà: dissenyar un assaig que interfereixi el mínim possible en la vida diària dels pacients, informar-los acuradament de tot el que suposa participar-hi, mantenir un estret contacte amb ells perquè puguin transmetre’ns immediatament qualsevol dubte o inquietud, treure la màxima informació de l’estudi per seguir avançant, informar dels resultats obtinguts, siguin quins siguin... La seva actitud els dies abans de començar la interrupció del tractament era ambivalent: d’una banda, se’ls veia il·lusionats i esperançats; i de l’altra, inquiets davant la perspectiva de deixar la seguretat del tractament que els ha acompanyat a diari durant anys. “Jo encara tinc l’impuls d’anar a l’amari cada matí per agafar la medicació”, ens explicava fa poc un dels 5 participants que estan controlant el virus.

Escoltar als pacients i estar en contacte permanent amb aquells que tracten amb la malaltia és cabdal per iniciar qualsevol projecte de recerca. Però sobretot per executar-ho i fer-ho el millor possible. Per tot això, des d’aquí volem donar les gràcies a tots els voluntaris que ens han permès arribar fins aquí, i als que ens permetran seguir avançant en un futur. Gràcies a la vostra entrega, ho aconseguirem abans.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: