Un treball del consorci IciStem, premiat al congrés anual de l'European Society for Blood and Marrow Transplantation

Més notícies Notícies
20/03/2018

Un treball del consorci IciStem, premiat al congrés anual de l'European Society for Blood and Marrow Transplantation

El treball es basa en l'estudi de 2 pacients que formen part del projecte IciStem, un consorci internacional per investigar una cura potencial del VIH mitjançant el trasplantament de medul·la òssia. IciStem està codirigit per l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa (Barcelona) i per la University Medical Center Utrecht (Països Baixos).

L'especialista en Medicina Interna i actual resident d'Hematologia de l'Hospital Universitario Virgen de las Nieves de Granada Jon Badiola ha estat premiat amb un dels Best Young Abstract Awards que es lliuren en el congrés anual de l'European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT), que reconeix els millors treballs d'investigadors menors de 35 anys. El treball s'integra dins el consorci IciStem, codirigit per l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa (Barcelona) i per la University Medical Center Utrecht (Països Baixos). El guardó li ha estat lliurat avui a Lisboa, per un estudi que analitza els factors relacionats amb el trasplantament de medul·la òssia que poden influir en una potencial cura de la infecció pel VIH.

El treball es basa en l'estudi de 2 pacients de l'hospital granadí que formen part del projecte IciStem, un consorci internacional per investigar una cura del VIH mitjançant el trasplantament de medul·la òssia. Finançat per The Foundation for AIDS Research, amfAR (EUA), IciStem va sorgir arran del cas del Pacient de Berlín, Timothy Brown, una persona infectada pel VIH que el 2008 va rebre un trasplantament de medul·la òssia que tenia una mutació, anomenada CCR5 Delta32, que impedia que el virus s'infectés les cèl·lules. Després del trasplantament, el virus va començar a desaparèixer de l'organisme de Brown. Avui dia està curat de la leucèmia que patia i es considera l'única persona del món que s'ha curat de la infecció pel VIH.

 

Objectiu: eliminar el reservori

IciStem recluta pacients amb un càncer hematològic que han estat sotmesos a un trasplantament de medul·la i estan infectats pel VIH, per intentar esbrinar quins altres factors, a més de la mutació, van influir en la curació de Brown. Fins al moment, en el marc del consorci s'han realitzat 25 trasplantaments. Badiola, que pertany a l'equip liderat pel Dr. Manuel Jurado, presenta a l’EBMT un treball centrat en dos pacients de Granada que van ser trasplantats el 2009 i 2013, respectivament, de donants que no presentaven la mutació CCR5 Delta32.

Durant aquest temps, els científics han analitzat la mesura del seu reservori viral, que són les cèl·lules que estan infectades pel VIH però romanen en estat latent, de manera que el sistema immunitari per si sol no pot detectar-les i destruir-les. Actualment, el reservori es considera el principal obstacle en la recerca d'una cura contra el VIH.

En els dos individus estudiats per Badiola s'ha observat una reducció del reservori fins a nivells aparentment indetectables. Això significa que els científics no aconsegueixen localitzar VIH ni en la sang ni en els teixits dels pacients, la qual cosa no implica necessàriament que el virus hagi estat eliminat completament. “Fins que no se suspengui el tractament antiretroviral no podrem assegurar que s'ha eradicat el virus, ja que en fer-ho podria reaparèixer la replicació viral de VIH latent en els reservoris -explica Badiola-. Però per descomptat és un bon indicador del potencial benefici del trasplantament”.

“De moment, el trasplantament de medul·la òssia és l'única intervenció mèdica que ha aconseguit una reducció així -indica Javier Martínez-Picado, investigador ICREA d'IrsiCaixa i codirector de IciStem-. Això ens impulsa a investigar més a fons què ha passat en aquests reservoris després del procediment”, afegeix. Martínez-Picado codirigeix ​​IciStem juntament amb Annemarie Wensing, viròloga clínica de l'University Medical Center Utrecht (Països Baixos).

 

Col·laboració entre especialitats

Badiola destaca que els resultats obtinguts en el consorci “són fruit de la col·laboració entre especialistes mèdics i investigadors. Els avenços que s'han aconseguit fins al moment són un clar reflex de que la col·laboració entre especialitats i entre centres és el que permet avançar en camps tan complexos com la biomedicina”.

Els investigadors insisteixen que el trasplantament de medul·la òssia és un procediment de risc, de manera que no es pot plantejar com a tractament contra el VIH i només es porta a terme en situacions en què el càncer no deixa altra opció terapèutica. L'objectiu actualment és investigar els factors que ajuden a eradicar el virus per després mimetitzar-los en el disseny de noves estratègies farmacològiques segures i alternatives al trasplantament.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: