Un nou nivell de complexitat a la latència del VIH

Més notícies Notícies
01/06/2018

Un nou nivell de complexitat a la latència del VIH

Un estudi publicat a 'Frontiers in Microbiology' revela un mecanisme pel qual el virus pot romandre en estat latent

La latència del VIH és la seva capacitat de romandre inactiu dins les cèl·lules infectades i, per tant, invisible per als fàrmacs antivirals i el sistema immunitari. Per aquest motiu és un obstacle important per tractar la infecció pel VIH.

Ara, investigadors del laboratori de Biologia de la Infecció de la UPF, l'Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa i l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses (NIID) de Japó, han descobert un mecanisme pel qual el VIH pot escapar de la latència i romandre en un estat inactiu.

Durant el cicle d'infecció del VIH, el virus integra el seu genoma viral mitjançant transcripció inversa al cromosoma de la cèl·lula de l'hoste. Al pro virus integrat, una de les dues cadenes, anomenada positiva, codifica tota la informació necessària per generar més virions. Per la seva banda, l’altra cadena, anomenada anti sentit, també es transcriu, però la seva importància encara s’ha d’acabar de determinar.

Al seu estudi publicat a Frontiers in Microbiology, els investigadors dirigits per Yasuko Tsunetsugu-Yokota van explorar la relació entre la transcripció de sentit positiu i anti sentit al VIH. Van observar que una part de les cèl·lules infectades de forma latent expressaven transcrits anti sentit que exhibien una activitat supressora que mantenia el virus en el seu estat inactiu de latència.

Andreas Meyerhans, professor de recerca ICREA a la UPF, explica: "Aquest estudi no solament defineix un nou tipus d'infecció latent del VIH a les cèl·lules, sinó que també suggereix noves opcions per desenvolupar teràpies". Un aspecte que actualment està explorant en col·laboració amb Christian Banderprofesor d'investigació ICREA a IrsiCaixa.

Els transcrits anti sentit poden evitar que el VIH surti del seu estat de latència i, per tant, podrien mantenir el virus “dormit” i així evitar els efectes perjudicials per al sistema immunitari. A més, els autors proposen que l’ARN codificat viral anti sentit podria ser una diana per a les cèl·lules T citotòxiques. Per tant, potenciant la transcripció anti sentit i vacunant a les persones infectades amb proteïnes codificades per aquests anti sentit, les cèl·lules infectades podrien eliminar-se abans que es convertissin en productores de virus. Aquesta és una estratègia que està en avaluació per a l'altre retrovirus humà, l’HTLV.

"No obstant això, encara s'ha de definir una forma clínicament viable per seguir investigant per aquest camí", conclou Mie Kobayashi-Ishihara, primera autora de l'estudi.

 

Article de referencia:

Kobayashi-Ishihara M, Terahara K, Martinez JP, Yamagishi M, Iwabuchi R, Brander C, Ato M, Watanabe T, Meyerhans A and Tsunetsugu-Yokota Y. HIV LTR-driven antisense RNA by itself has regulatory function and may curtail virus reactivation from latency. Frontiers in Microbiology. May, 2018. doi: 10.3389/fmicb.2018.01066

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: