Skip to main content
Close

Noves dades de la vacuna terapèutica de la sida dissenyada per HIVACAT

  • IrsiCaixa contribueix en l’estudi en el marc del projecte HIVACAT        

Les vacunes terapèutiques són una línia de recerca prioritària d’HIVACAT, el projecte català de recerca d’una vacuna per a la sida. Aquest tipus de vacunes terapèutiques ajudarien als pacients portadors del virus a combatre la infecció i controlar-la de manera que es pugui evitar l’aparició de la sida, de la mateixa manera que ho fan els tractaments antiretrovirals moderns. La finalitat última de les vacunes terapèutiques seria evitar que els tractaments antiretrovirals durin tota la vida.

L’equip de Malalties infeccioses i Sida encapçalat pel Dr. Josep Maria Gatell a l’IDIBAPS - Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat, en el marc d’HIVACAT, un model de vacuna terapèutica basada en les cèl·lules dendrítiques dels propis pacients. Tot i que la davallada en la càrrega viral segueix essent insuficient, aquesta vacuna terapèutica és la primera que aconsegueix una resposta significativa en la major part dels pacients.

La revista Journal of Infectious Diseases ha publicat els resultats d’aquest estudi, amb el Dr. Felipe García, del Servei de Malalties Infeccioses de l’IDIBAPS - Hospital Clínic, com a primer signant i la Dra. Teresa Gallart, del Laboratori d’Immunologia del mateix centre, com a darrera signant. A l’estudi hi han contribuït també el Dr. Bonaventura Clotet, el Dr Javier Martínez-Picado i Judith Dalmau, d’IrsiCaixa. El treball ha comptat amb la col·laboració internacional d’equips de la Université Pierre et Marie Curie de París/INSERM (França) i del National Institute of Cancer de Maryland (EEUU).

Un total de 24 pacients van participar en aquest assaig clínic doble cec, la meitat dels quals van configurar el grup control i no van rebre la vacuna. Cap d’ells havia rebut tractament antiretroviral i per entrar a l’estudi havien de mantenir en sang una bona càrrega de limfòcits T (>450 per mm3). La vacuna va ser personalitzada, i s’elaborava a partir de cèl·lules dendrítiques de cada pacient sensibilitzades al laboratori contra una forma inactivada del seu propi virus. Es tracta doncs d’una teràpia cel·lular que en l’entorn de l’IDIBAPS rep el suport del programa de Teràpia Cel·lular de la Universitat de Barcelona. Es van administrar 3 dosis de la vacuna, amb una separació de 2 setmanes entre cadascuna d’elles.

Al cap de 24 setmanes es va comprovar que en la major part dels pacients s’havia produït una davallada significativa en la càrrega viral. Aquesta davallada va ser molt important en alguns d’ells però en cap cas es va aconseguir que el virus fos indetectable. Tot i això, es tracta d’una millora molt important respecte a iniciatives anteriors que van aconseguir amb una vacuna molt similar una resposta modesta en el 30% dels pacients tractats. Cap vacuna terapèutica havia aconseguit fins ara els nivells de resposta assolits en aquest estudi. Un nou assaig clínic en marxa testeja si l’administració conjunta de la vacuna i el tractament antiretroviral permet millorar-ne els resultats.

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: