Skip to main content
Close

L'ISCIII finança un projecte d'IrsiCaixa per estudiar la immunitat a llarg termini contra el SARS-CoV-2 i aplicar-la a futures vacunes

Els investigadors estudiaran la immunitat contra el coronavirus generada pels limfòcits T, que confereixen protecció prolongada | Realitzaran un screening de persones amb infecció primerenca i fins a un any després, per fer el seguiment de com i quan canvia la resposta immunitària

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) finançarà, a través del Fondo COVID19, un projecte d'IrsiCaixa per estudiar la resposta immunològica a llarg termini contra el coronavirus SARS-CoV-2 i poder aplicar la informació a futurs prototips de vacuna contra el virus. L'estudi, un dels 37 aprovats per l'ISCIII aquesta setmana, està liderat per IrsiCaixa i compta amb la col·laboració de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l'IDIAP JGol. Dels 1.400 projectes presentats davant l'ISCIII, el Fondo COVID19 n’ha seleccionat fins al moment 117.

L'origen del projecte es basa en el desconeixement existent sobre la resposta immunològica de memòria enfront del SARS-CoV-2. Aquesta manca d'informació és deguda als pocs casos que es van poder estudiar durant el brot de SARS del 2002-2003 i de l'escassetat de dades científiques sòlides avaluades en humans. “Tot i que els anticossos contra la proteïna Spike del virus protegeixen, aquesta protecció és limitada en el temps, s'associa a la quantitat d'anticossos en circulació i només protegeix davant de variants concretes –explica la IP del projecte, Julia García Prado, investigadora d'IrsiCaixa i directora científica de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol–. Per això ens centrarem en l'estudi dels limfòcits T, que poden circular durant mesos o anys i que són essencials per a la protecció a llarg termini de la població”, continua.

Per a això, el projecte analitzarà la resposta immunològica de cèl·lules T en persones exposades al virus però que no han patit la infecció o que l'han cursat de manera asimptomàtica, i la compararà amb la d'aquelles que han cursat la infecció simptomàtica en diversos graus. “Farem un screening de mostres de persones amb infecció primerenca i fins a un any després, per poder fer seguiment de com i quan canvia la resposta immunitària”, especifica García Prado.

 

Segona generació de vacunes

L'objectiu final és identificar quines regions del virus generen una resposta per part dels limfòcits T. “Aquestes dades han d'establir la base racional per al disseny d'un prototip de vacuna T en una segona fase, que permeti la protecció poblacional a llarg termini”, indica Christian Brander, investigador ICREA a IrsiCaixa el grup del qual, que té àmplia experiència en el desenvolupament de vacunes T, col·labora en el projecte. “Partim de l'avantatge de tenir una llarga experiència en immunologia de cèl·lules T enfront de virus com el VIH, el d'Epstein-Barr o el de l'Hepatitis C, i en el desenvolupament de prototips de vacunes contra el VIH. Això ens garanteix una ràpida implementació metodològica, perquè ja tenim la infraestructura i recursos disponibles, i ens permetrà accelerar l'estudi de la immunitat protectora davant del SARS-CoV-2”, assenyala Brander.

L'estudi també contempla determinar el període necessari per a la generació d'immunitat protectora i desenvolupar una metodologia que permeti l'avaluació de la immunogenicitat de vacunes T, tant del prototip que es desenvolupi en IrsiCaixa com dels d'altres centres.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: