IrsiCaixa entra en el consorci BEAT-HIV d’investigació de noves immunoteràpies contra el VIH

Més notícies Notícies
02/05/2017

IrsiCaixa entra en el consorci BEAT-HIV d’investigació de noves immunoteràpies contra el VIH

El Professor d’Investigació ICREA Javier Martínez-Picado, cap del grup de Retrovirologia i Estudis Clínics d’IrsiCaixa, forma part de la trentena d’investigadors d’aquest consorci

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa és un dels centres que formen el consorci internacional BEAT-HIV, l’objectiu del qual és dissenyar immunoteràpies per curar la infecció pel VIH. El Professor d’Investigació ICREA Javier Martínez-Picado, cap del grup de Retrovirologia i Estudis Clínics d’IrsiCaixa, forma part de la trentena d’investigadors d’aquest consorci, integrat per institucions que treballen conjuntament amb governs, entitats de la societat civil i indústria per testar combinacions diferents d’immunoteràpies mitjançant recerca pre-clínica i estudis clínics.

El consorci BEAT-HIV té tres objectius principals. D’una banda, descobrir totes les parts del cos on el troba el reservori del VIH, que són cèl·lules infectades pel virus que romanen en estat latent i que desperten quan s’interromp el tractament. Com aquestes cèl·lules són aparentment normals, el sistema immunitari no pot detectar-les i destruir-les. El reservori és la causa per la qual el virus no pot ser eradicat de l’organisme, i per això un dels objectius de la recerca és trobar aquests amagatalls, per tal de poder despertar el virus i pugui ser destruït pel sistema immunitari.

El segon objectiu de BEAT-HIV és reforçar el sistema immunitari per lluitar amb més eficàcia contra el VIH, mitjançant la combinació de medicació i anticossos que neutralitzin el virus. I en tercer lloc, l’objectiu és fer recerca per introduir en els pacients cèl·lules (killers cells) destinades a destruir el reservori. Estudis previs ja han treballat en aquesta línia, però les killer cells eren també infectades i perdien la seva efectivitat. El consorci BEAT-HIV pretén eliminar una proteïna d’aquestes cèl·lules que facilita que siguin infectades pel virus, per després introduir-les dins dels pacients.

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: