Skip to main content
Close

Grifols inverteix en el projecte d’AlbaJuna Therapeutics, ‘spin-off’ d’IrsiCaixa, per finançar el desenvolupament d’anticossos terapèutics contra el VIH

news-no-image-institutional.jpg

AlbaJuna Therapeutics, ‘spin-off’ de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, desenvolupa una nova estratègia de tractament basada en anticossos monoclonals de gran potència en la neutralització del VIH i en l’activació de les cèl·lules ‘natural killer’, encarregades de destruir les cèl·lules infectades pel virus. Les 3 molècules candidates de les quals es disposa han demostrat ‘in vitro’ uns resultats 100 cops més potents que els obtinguts fins ara per qualsevol altra molècula de similars característiques.

  • Grifols invertirà inicialment 3,75 milions d’euros, si bé la seva inversió total en el projecte s’incrementarà a mesura que se superin les etapes de desenvolupament de les molècules.
  • Les molècules candidates s’han desenvolupat en els laboratoris d’IrsiCaixa, institució impulsada conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A IrsiCaixa es portarà a terme l’activitat científica, en col·laboració amb diferents equips del Campus Can Ruti. 
  • Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa, president de la Fundació Lluita contra la Sida i cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, és un dels impulsors del projecte i forma part de la direcció científica d’AlbaJuna Therapeutics.

 

Grifols, (MCE:GRF, MCE:GRF.P y NASDAQ:GRFS) tercera companyia del món en la producció de medicaments biològics derivats del plasma i grup pioner en recerca i desenvolupament d’alternatives terapèutiques que contribueixen al desenvolupament científic i de la societat, inverteix en AlbaJuna Therapeutics per finançar el desenvolupament i la producció d’anticossos terapèutics contra el VIH. AlbaJuna Therapeutics és una spin-off de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, constituïda per promoure el desenvolupament preclínic i clínic d’anticossos monoclonals que neutralitzen l’acció del VIH en el cos, a la vegada que augmenten l’activitat de les cèl·lules natural killer, encarregades de la destrucció de les cèl·lules ja infectades.

Grifols invertirà inicialment 3,75 milions d’euros, si bé la inversió total en el projecte podria incrementar a mesura que se superin les etapes de desenvolupament de les molècules.

Els resultats in vitro de les molècules candidates han demostrat una potència neutralitzant 100 cops superior a la de qualsevol altra molècula similar desenvolupada fins al moment i la participació de Grifols en aquesta companyia de recerca permetrà accelerar el seu desenvolupament. L’activitat científica d’AlbaJuna Therapeutics es desenvoluparà a IrsiCaixa, en col·laboració amb diferents equips del Campus Can Ruti i diversos serveis externs. 

Amb aquest acord, el coneixement d’excel·lència en recerca bàsica i clínica en el camp del VIH d’IrsiCaixa es veurà reforçat amb l’experiència i coneixement de Grifols. El Consell d’Administració d’AlbaJuna Therapeutics estarà integrat per membres d’IrsiCaixa i Grifols, mentre la direcció científica anirà a càrrec del director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, i dels investigadors d’IrsiCaixa Julià Blanco i Jorge Carrillo. L’operació ha comptat amb l’assessorament dels despatxos d’advocats Rousaud Costas Duran a AlbaJuna Therapeutics i d’Osborne Clarke a Grifols. 

Nova estratègia de tractament del VIH

L’objectiu d’AlbaJuna Therapeutics és el desenvolupament d’una nova estratègia de tractament del VIH: la producció d’anticossos multifuncionals. Quan actuen contra un virus, els anticossos s’uneixen a una regió de la proteïna externa del virus que participa en el procés d’infecció, neutralitzant-la. Generalment, un anticòs reconeix una sola regió. El que fa úniques a Albamab, Junamab i Martamab, els tres anticossos monoclonals en els quals treballarà AlbaJuna Therapeutics, és que tenen la capacitat d’interaccionar amb diverses regions del VIH, la qual cosa augmenta la seva capacitat neutralitzant. Al mateix temps, han estat dissenyats per què augmentin l’activitat de les cèl·lules natural killer, encarregades de destruir les cèl·lules de l’organisme infectades pel VIH. “El resultat és un anticòs que no només té una gran potència de neutralització de virus, sinó també de destrucció de les cèl·lules ja infectades, la qual cosa possibilitaria la destrucció del reservori del virus en l’organisme”, assenyala Jorge Carrillo, investigador d’IrsiCaixa.

Fins al moment, els anticossos han estat provats amb resultats molt positius en el laboratori, en aïllats primaris de VIH procedents de persones infectades, alguns d’ells coneguts per la seva resistència a anticossos clàssics. Segons Julià Blanco, investigador de l’Institut Germans Trias i Pujol a IrsiCaixa i investigador principal del grup que ha desenvolupat els anticossos, “es tracta d’una situació molt més real, més propera al que realment pot passar a l’organisme, i per tant els resultats són molt més fiables”.

Els investigadors indiquen que, de complir-se les expectatives posades en els assajos clínics, la nova molècula podria ser una eina de tractament del VIH en persones ja infectades. “Té un potencial enorme i també podria funcionar de forma sinèrgica i combinar-se amb altres mecanismes d’eradicació que estem investigant a IrsiCaixa, com vacunes terapèutiques o reactivadors de latència”, destaca Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa, president de la Fundació Lluita contra la Sida i cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: