Skip to main content
Close

El grup d’Evasió immunitaria, Patogènesi i Vacunes d’IrsiCaixa, premiat amb una beca Gilead Fellowship per estudiar els mecanismes de control del VIH en nens

julia_garcia_prado_web.jpg
  • El grup d’IrsiCaixa liderat per Julia García Prado desenvoluparà el projecte ‘Mechanisms of pediatric non-progression in HIV infection’, que tindrà una durada d’un any. El treball pretén determinar els mecanismes que fan que, en certs grups de nens, el VIH repliqui sense induir l’activació constant del sistema immunitari i mantenint estable el nivell de limfòcits CD4.
  • El projecte podria ajudar a buscar noves dianes terapèutiques destinades a bloquejar l’activació del sistema immunitari induïda pel VIH, la qual cosa afavoriria el control del virus i milloraria l’eficàcia de futures teràpies enfocades a la cura funcional.

El grup d’Escapament immunitari, Patogènesi i Vacunes d’IrsiCaixa, institució impulsada conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, és un dels 7 treballs sobre VIH premiats a la III Convocatòria de Projectes d’Investigació en VIH i Hepatitis de Gilead. La beca finançarà el projecte d‘un any Mechanisms of pediatric non-progression in HIV infection, que pretén determinar quins mecanismes fan que, en certs nens infectats pel VIH, el virus repliqui en la seva sang però el seu nivell de limfòcits CD4, que són les cèl·lules diana del VIH, es mantingui estable. El grup liderat per la investigadora Julia García Prado també estudiarà les causes per les quals el sistema immunitari d’aquests nens no experimenta una activació constant, cosa que sí ocorre en la majoria de casos d’infecció pel VIH. 

El projecte es portarà a terme en col·laboració amb el grup del Professor Philip Goulder de la Universitat d’Oxford, i es realitzarà en cohorts de pacients pediàtrics de Sudàfrica. Els investigadors estudiaran les cèl·lules del sistema immunitari d’aquests nens per avaluar si disposen d’algun mecanisme que les faci més resistents a la infecció, així com les característiques del virus que els ha infectat, per comprovar si presenta alguna diferència respecte a altres variants del VIH.

Una altra particularitat d’aquests nens és que, a pesar de ser portadors del VIH, el seu sistema immunitari no s’activa, quan en la majoria dels casos el virus utilitza l’activació de les cèl·lules CD4 per reproduir-se en l’organisme de la persona infectada. Això va associat a un esgotament a llarg termini del sistema immunitari. “Avaluant els mecanismes de control en aquests grups de nens podem buscar dianes terapèutiques destinades a modular l’activació de la resposta immunitària i aplicar-les a tots els pacients, no només nens”, indica la Dra. Prado. Això podria ajudar a preservar la immunitat de les persones infectades, la qual cosa potenciaria l’efectivitat de futures teràpies enfocades a la cura funcional, com per exemple les teràpies amb reactivadors de latència o les vacunes terapèutiques.

 

Comparació amb cohorts d’adults

El grup de la Dra. Prado treballarà en col·laboració amb el grup de Retrovirologia i Estudis Clínics d’IrsiCaixa, dirigit per l’investigador Javier Martínez-Picado. Es realitzarà un estudi comparatiu dels resultats de la cohort de nens amb els d’una cohort similar, d’adults infectats pel VIH en qui la presència del virus tampoc no causa una disminució del recompte de CD4 ni una activació del sistema immunitari.

Segons dades d’UNAIDS, al 2014 hi havia al món 2,6 milions de nens menors de 15 anys infectats pel VIH, i les morts de nens a causa de la sida (150.000 el 2014) van suposar un 13% del total de morts per aquesta malaltia.

La tercera edició del Fellowship Program de Gilead atorga 800.000 euros a 19 projectes d’investigació sobre el VIH, l’hepatitis i l’hemato-oncologia. En total es van rebre 93 sol·licituds, 40 en el camp de la investigació del VIH, que van ser avaluades per l’Instituto de Salud Carlos III. 

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: